Acasă » EVENIMENT » 50 de curiozităţi despre Tokyo, cel mai mare oraş de pe Pământ
pmp

50 de curiozităţi despre Tokyo, cel mai mare oraş de pe Pământ

Tokyo este capitala Japoniei și cea mai mare aglomeraţie urbană din lume. Este una dintre cele 47 de prefecturi ale ţării, fiind considerat unul dintre cele mai moderne orașe din lume. Orașul în sine pare a fi scos dintr-o scenă futuristă, împletind tradiția japoneză străveche cu inovația și tehnologia de vârf.

Capitala Japoniei este o destinație captivantă şi impresionantă în egală măsură, oferind o experiență cu adevărat remarcabilă. În spatele fiecărui zgarie-nori și a luminoaselor reclame se află mituri, legende și povești intrigante. De la automatizare, cu roboți care te salută în magazine, până la clădiri inteligente și trenuri ultra-rapide, orașul este cu adevărat un epicentru al progresului tehnic. Totuși, chiar și în mijlocul acestei tehnologii avansate, japonezii păstrează adânc înrădăcinată credința în legătura spirituală cu natura și cu lumea înconjurătoare.

1. Tokyo este capitala Japoniei de când împăratul Meiji și-a mutat, în anul 1868, reședința în oraș din fosta capitală Kyoto. Tot de atunci se numeşte astfel. Aici se află sediul Guvernului Japoniei și reședința împăratului.

2. Tokyo era inițial numit Edo, care înseamnă „estuar”. Numele a fost schimbat în Tokyo , (Tōkyō, în care tō înseamnă „est”, și kyō „capitală”) când a devenit capitala imperială, odată cu sosirea împăratului Meiji, urmând tradiția din Asia de Est de a adăuga cuvântul „capitală” la numele orașului.

3. Tokyo a fost la început un mic sat pescăresc numit Edo, în vechea Provincie Musashi. Edo a fost pentru prima dată fortificat de către Clanul Edo la sfârșitul sec al XII- lea. În anul 1457, Ōta Dōkan a construit Castelul Edo. În anul 1590, Tokugawa Ieyasu a făcut din Edo un fel de cartier general. Atunci când acesta a devenit shogun, în anul 1603, Edo a devenit centrul guvernului militar național. În perioada următoare, Edo a crescut constant, devenind unul dintre cele mai mari orașe din lume, având o populație ce însuma un milion de oameni până în sec al XVIII-lea.

4. Edo era capitala de facto a Japoniei chiar și în timp ce împăratul locuia la Kyoto, capitala imperială. În acest timp, orașul s-a bucurat de o perioadă prelungă de pace numită și Pax Tokugawa. Beneficiind de o astfel de pace, Edo a adoptat o stringentă politică de izolare, care a ajutat să perpetueze lipsa unei amenințări militare grave asupra orașului. Fără daune produse de războaie, Edo și-a direcționat majoritatea resurselor pentru a reconstrui orașul în urma incendiilor persistente, cutremurelor și altor calamități naturale care au lovit orașul de-a lungul timpului. După aproape 263 de ani, Pax Tokugawa a ajuns la sfârșit.

5. Al Doilea Război Mondial a adus cu el și distrugerea la scară largă a unei mari proporții din oraș în urma raidurilor aeriene ale Aliatilor, care au folosit bombe incendiare. Se estimează că bombardamentele asupra orașului din anii 1944 și 1945 au produs între 75.000 și 200.000 de victime în rândul populaţiei și mai mult de jumătate din oraș a fost distrus. Între anii 1940-1945 populația capitalei Japoniei a scăzut de la 6.700.000 la 2.800.000 locuitori, iar majoritatea celor care și-au pierdut casele stăteau în locuințe improvizate. După război, capitala japoneză a fost complet reconstruită și a fost prezentată lumii în timpul Jocurilor Olimpice de Vară din anul 1964.

6. Tokyo este adesea menționat ca fiind oraș, dar de fapt este oficial cunoscut și guvernat drept o “prefectură metropolitană”, care diferă prin combinarea elementelor unui oraș și cele ale unei prefecturi, caracteristică întâlnită numai în Tokyo. Guvernul Metropolitan din Tokyo administrează cele 23 de Cartiere Speciale din Tokyo (fiecare condus ca un oraș în sine), care acoperea zona Orașului Tokyo înainte să se unească în 1943 și să formeze prefectura metropolitană. Guvernul Metropolitan mai administrează și 39 de municipalități situate în partea de vest a prefecturii dar și cele două lanțuri de insule.

Tokyo este cel mai populat oraş din lume

7. Populația cartierelor speciale este de peste 9 milioane de locuitori, în timp ce populația totală a prefecturii depașește 13 milioane de locuitori. Prefectura face parte din zona metropolitană cea mai populată din lume având peste 37,8 milioane de locuitori, fiind totodată și cea mai dezvoltată aglomerare urbană din punct de vedere economic. Aşadar, populaţia capitalei Japoniei are dublul populaţiei totale a României.

8. Tokyo are cea mai mare trecere de pietoni din lume, situată în intersecția Shibuya. Se estimează că între 1.000 şi 2.000 de oameni traversează strada la fiecare semnal verde. Intersecția este atât de faimoasă încât a apărut în multe filme și emisiuni TV, cum ar fi Lost in Translation sau The Fast and the Furious: Tokyo Drift. Câinele Hachiko, celebru în întreaga lume datorită devotamentului său, și-a așteptat stăpânul chiar aici, în gara Shibuya, până la moartea sa.

Continuare pe Desprelume.ro

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Vezi și

Vaslui, cea mai mare rată a șomajului

Cei mai mulți dintre șomerii din Vaslui nu au nicio calificare și au studii de ...