Funcţia a fost preluată de vicepreşedintele Ion Asaftei * ca să fie siguri că totul va decurge cum trebuie, în sală au fost prezenţi şi parlamentarii PSD de Neamţ, dar şi secretarul general al partidului, Marian Neacşu, mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea * postul a rămas fără titular după ce Ionel Arsene a fost arestat pentru trafic de influenţă
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ Ion Asaftei a fost desemnat ieri de coaliţia PSD-ALDE să preia atribuţiile de şef al instituţiei până când Ionel Arsene îşi va rezolva problemele cu legea. Şi cum după arestarea sa preventivă, filiala social-democrată a trecut printr-o perioadă de nelinişte, la votul din plenul şedinţei Consiliului Judeţean au fost în sală şi cei mai de seamă parlamentari, dar şi Marian Neacşu, secretarul general al PSD şi mâna dreapta a lui Liviu Dragnea.
Socoteala de acasă s-a potrivit cu cea din CJ
Conform calculelor, viziunii şi aşteptărilor, pentru ca Ion Asaftei, vicepreşedinte al CJ pe filiera ALDE, să obţină funcţia de conducere erau necesare 50+1 din voturile consilierilor judeţeni. El nu a avut emoţii, a obţinut 18 voturi ale PSD-ALDE. Liberalii nu au participat la vot, chiar dacă au fost prezenţi în sală. Nici cei 2 membri PMP, un consilier şi un vicepreşedinte nu au participat. Chiar dacă liberalii şi PMP au împreună 17 voturi, majoritatea PSD-ALDE şi-a impus favoritul. Cei de la PMP au încercat ieri, prin depunerea unei cereri către Consiliul Judeţean şi Prefectură, să stopeze desfăşurarea lucrărilor pe motiv că „legislaţia prevede că se va alege un preşedinte interimar din cei doi vicepreşedinţi. Văzând ordinea de zi, nici eu şi nici colegul Ungureanu nu vom vota”, după cum a spus Laurenţiu Dulamă (PMP), cel care până nu de mult era alături de PSD, într-o majoritate zdrobitoare faţa de PNL.
Secretarul judeţului, Daniela Soroceanu, care a prezidat la început şedinţa până la desemnarea lui Ion Asaftei pentru a conduce lucrările, i-a răspuns că „două din cele 4 puncte aduse în discuţie în cererea depusă dimineaţa nu sunt de competenţa mea. Nu aţi depus un proiect, iar eu vă pot doar îndruma. Pentru a aproba desemnarea vicepreşedintelui care să exercite atribuţii de preşedinte este nevoie de o treime din voturi. Deci cu 12 voturi, proiectul trece. Eu sunt apolitic”.
Contre politice
Dacă la desemnarea lui Ionel Arsene ca preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, după alegerile locale din 2016, au fost persoane care au vociferate împotriva practicii social-democraţilor de a arăta buletinul de vot unora din şefi, pentru a demonstra că nu trădează, astăzi s-a mers pe încredere totală. Strategic, în sală s-au poziţionat senatoarea Emilia Arcan , deputaţii Ciprian Şerban şi Dan Manoliu, alăturii fiind fostul deputat Ioan Munteanu , actual coordonator al filialei PSD şi secretarul general al PSD Marian Neacşu. „Am vrut să fim prezenţi aici pentru a transmite un mesaj de unitate, solidaritate, lucru care cred că s-a şi văzut. Este foarte bine că această şedinţă a avut loc repede pentru că, vă aflaţi în procedura de adoptare a bugetului şi banii, mulţi sau puţini, trebuie să ajungă cât mai repede în bugetele locale”, a spus Neacşu. Actualul şef al CJ a declarant că nu a avut emoţii „pentru simplu fapt că am dat dovadă de-a lungul timpului că această coaliţie funcţionează bine la Neamţ, chiar perfect spre dezămâgirea unora. Aş fi preferat ca şi colegii de la PMP şi PNL să voteze, să exprime un vot democratic”.