Teatrul „Luceafărul” pleacă în Italia și China

0
122 vizualizari

Teatrul Luceafărul” din Iași a devenit, de câteva sezoane, un mesager important al culturii teatrale române, prezentându-și în turnee și festivaluri internaționale din străinătate producțiile scenice. Cu doar câteva zile în urmă, echipa spectacoluluiHansel și Gretel” a revenit dintr-un amplu turneu desfășurat în intervalul 15-31 mai, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Artiștii ieșeni au susținut cu succes, în fața unor săli pline și a unui public deschis, curios, un total de șase reprezentații la Londra, Manchester, Leeds, Glasgow și Edinburgh. Turneul a fost posibil datorită parteneriatelor teatrului cu reprezentanțele noastre culturale și diplomatice din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Turnee precum acesta sunt singulare în România, nicio altă trupă de teatru de la noi nemaifăcând deplasări de asemenea amploare”a spus Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”.

Următoarea participare internațională a trupei va fi în Italia, la Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Colpi di scena (2-5 iulie), în regiunea Emilia Romagna. Concentrat în orașele Forli, Faenza și Bagnacavallo, Festivalul reunește companii din Italia, Canada, Bulgaria, Croația, Senegal și România (Teatrul Luceafărul). Artiștii ieșeni vor juca în limba italiană Capra cu trei iezi/ La Capra e i tre capretti, pe scena de la Teatro Testori din Forli. Programul lui „Colpi di Scenainclude spectacole diverse estetic, care apelează la expresivitate modernă și clasică: actorie, umbre, video, păpuși, muzică live, obiecte animate etc.

Tot „Capra cu trei iezi va călători, în luna septembrie, între 14 și 23, în îndepărtata Chină. „Este pentru prima oară când un spectacol ieșean ajunge la un Festival Internațional din China, acum la Xi’an. Actorii sunt foarte entuziasmați de șansa unei asemenea experiențe culturale, de posibilitatea de-a prezenta un eșantion teatral românesc publicului chinez și specialiștilor din lume reuniți la Xi’An”a completat Oltiţa Cîntec.

Elementele care au convins selecționerii chinezi să îi invite pe artiștii ieșeni au fost valoarea creației scenice (regia Ion Ciubotaru, scenografia Mihai Pastramagiu după picturile naive ale lui Gheorghe Ciobanu, muzica Matilda Andrici, distribuția Mariana Teleman/Claudiu Gălățeanu, Ioana Iordache, Ileana Ocneanu, Elena Zmuncilă, Carmen Mihalache), maniera în care prin intermediul poveștii lui Creangă este reînviată atmosfera tradițiilor rurale autothtone, dinamica modalităților de exprimare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesaj
Nume

Verificare antispam *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.