Companiile de stat virează dividende ca avans la buget. Tudose: Nu va fi o problemă pentru companii/ Precizări de la Tăriceanu: Dividendele pentru anii anteriori, nu în avans

0
106 vizualizari

Toate companiile de stat urmează să vireze la buget în avans sume sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare, la solicitarea Guvernului. Premierul Mihai Tudose a precizat că această măsură nu va dezechilibra bugetele companiilor.

„Dividendele, în mod cert, se dau acţionarilor. Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu aveau dreptul. Le-am luat acum, pentru că acum ne trebuie. Vrem să începem nişte proiecte foarte mari şi am dat un exemplu Braşov-Ploieşti. Acela se face pe bani naţionali şi trebuie să demonstrăm că avem banii măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener în proiect”, a precizat premierul.

Mihai Tudose a mai spus că prelevarea acestor fonduri nu va crea o problemă pentru companii. „Dacă dividendele acestea erau date către stat peste şase luni sau acum, din punctul lor de vedere este exact acelaşi lucru. Cu roate companiile s-a vorbit şi s-a ţinut cont de necesarul până la sfârşitul anului sau pe primele luni ale anului viitor”, a arătat primul-ministru.

Potrivit premierului, „la toate companiile de stat s-a pus această problemă şi s-a găsit această soluţie: acolo unde banii nu erau angajaţi sau nu era nicio prognoză că vor fi necesari s-au luat acum”.

Tăriceanu: Guvernul a solicitat companiilor să vireze dividendele pentru anii anteriori, nu în avans

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că Guvernul le-a solicitat companiilor de stat să vireze la buget dividendele de anii trecuţi, nu să plătească în avans.

„Guvernul a solicitat companiilor de stat să vireze dividendele care nu au fost distribuite anii anteriori, nu anticipat. Deci pentru anii anteriori sunt foarte multe dividende care s-au acumulat la companii şi nu au fost vărsate la bugetul de stat. E normal ca aceste dividende să fie vărsate către buget, pentru că acţionar este statul. Orice acţionar îşi încasează dividendele şi în mediul privat şi acelaşi lucru trebuie să fie şi la stat. Companiile şi-au păstrat o parte din dividende, au fost repartizate pentru investiţii şi restul trebuie vărsate la stat şi e ceva firesc”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesaj
Nume

Verificare antispam *