Se înăsprește accesul românilor la credite

0
109 vizualizari

Un proiect al Băncii Naționale a României (BNR) stipulează scădereea, pentru prima oară de la aderarea la Uniunea Europeană, a gradului de îndatorare maxim în cazul creditelor ipotecare şi de consum, atât în lei, cât şi în valută.

Astfel, la împrumuturile imobiliare cu dobândă fixă nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de la 1 iulie 50% la creditele în lei și 35% la cele în valută. La cele cu dobândă variabilă, nivelul maxim va fi de 40% la lei și 30% la valută. În ceea ce privește creditele de consum, nivelul maxim pentru împrumuturile cu dobândă fixă în lei va fi de 30% iar pentru cele în valută de 20%. Pentru creditele cu dobândă variabilă, nivelul maxim de îndatorare va fi 25% la lei și 15% la valută. Gradul de îndatorare reprezintă procentul din venitul disponibil (venitul total al unei familii din care se scad cheltuielile de subzistență pentru toți membrii familiei) care poate reprezenta rata la un credit. În prezent, gradul de îndatorare ajunge, în funcţie de bancă şi la 60-70%. Deocamdată proiectul BNR nu este supus dezbaterii publice și, în consecință, data avansată pentru intrarea în vigoare a acestor noi niveluri maxime să se amâne.

Prin scăderea drastică a gradului de îndatorare se urmărește limitarea creșterii riscului de credit în condițiile unor dobânzi mai ridicate din ultimele luni. În septembrie anul trecut, reprezentanții Băncii Centrale au adus în discuție posibilitatea limitării gradului de îndatorare, după ce au constat că împrumuturile acordate persoanelor fizice a depășit pragul de semnal, apropiindu-se de cel de alertă. În situația atingerii pragului de alertă, Comitetul European de Risc Sistemic obligă Banca Centrală să ia măsuri prin intermediul Comitetului Macroprudențial de Risc Sistemic. De cele mai multe ori, Banca Centrală recurge la plafonarea gradului de îndatorare, ca în această situație.

Românii care au deja credite nu vor fi afectaţi de aceste plafoane decât atunci când vor accesa un nou împrumut, urmând ca banca să le calculeze din nou gradul total de îndatorare şi să vadă dacă se încadrează pe noile maxime setate de BNR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesaj
Nume

Verificare antispam *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.