Speriat de revolta crescătorilor de animale, Guvernul dă despăgubiri ilegale pentru pesta porcină

0
78 vizualizari

Cabinetul Dăncilă a modificat, printr-o Hotărâre de Guvern, legislaţia în domeniul înregistrării animalelor pentru a fi despăgubiţi şi proprietarii suinelor neînregistrate în Sistemul național de identificare, ceea ce contravine normelor UE.

 

În zorul lor de a nu supăra alegătorii ai căror porci au fost afectaţi de pestă, dar și pentru a acoperi incompetența și reaua credință a ANSVA, guvernanţii au publicat pe 6 iulie, în Monitorul Oficial, Hotărârea de Guvern 484, care, sub pretextul completării unei alte HG din 2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale sacrificate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile, această hotărâre modifică de fapt o lege. Specialiştii consultaţi de Evenimentul zilei susţin că operaţiunea guvernului este în afara legilor şi a Constituţiei, ceea ce, foarte probabil, se va lăsa cu dosar penal pe numele semnatarilor HG 484.

Legea modificată, 191/2012 privind înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, prevede foarte clar, la articolul 12, că acordarea de despăgubiri pentru suinele neidentificate şi neînregistrate este interzisă. Or, hotărârea guvernului din iulie spune altceva: „Proprietarii de animale neidentificate, suspecte sau bolnave de pestă porcină africană beneficiază de despăgubiri numai în condițiile în care acestea sunt identificate și înregistrate, potrivit legii, înainte de evaluare și ucidere sau ucidere preventivă”. Sensul acestei modificări, spun specialiştii consultaţi de EVZ, constă în a despăgubi toţi proprietarii de porci sacrificaţi din cauza pestei, indiferent dacă sunt crotaliaţi sau nu, aşa cum au promis preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi şeful ANSVA, Geronimo Brănescu.

Însă, punerea în aplicare a acestei prevederi a HG presupune, spun aceiaşi specialişti, amendarea proprietarilor, ai căror porci nu sunt înregistraţi în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor (SNIIA) cu o mie până la două mii de lei pentru fiecare animal necrotaliat şi, abia după aceea, despăgubirea acestora cu 800 de lei pe exemplar, sumă care se vehiculează, dar nu e bătută în cuie, deoarece Guvernul a fost atenţionat că este în neregulă, aşa că tot amână să dea hotărârea privind cuantumul exact al despăgubirilor. Trebuie amintit, însă, faptul că înregistrarea porcilor nu s-a mai făcut de când ANSVA a pus medicii veterinari să suporte ei costul accesării SNIIA.

Zelul veterinarilor din Tulcea, temperat cu HG

Interesant este că, potrivit surselor noastre, HG 484 a apărut când s-a aflat la centru că inspectorii sanitar-veterinari din judeţul Tulcea amendau pe rupte pe stăpânii porcilor atinşi de pestă şi necrotaliaţi, cu o mie de lei pe cap de animal. După apariţia Hotărârii, amendarea s-a stopat brusc. Mai mult, accesarea SNIIA nu este posibilă, astfel se evită și să nu ne punem în cap Uniunea Europeană care nu acceptă existenţa animalelor neidentificate şi neînregistrate pe teritoriul ei. Or, în gospodăriile ţărăneşti de la noi crotalierea ar trebui să fie excepţia, nu regula. La nivel european, identificarea animalelor se face conform Regulamentului (CE) nr. 21/2004 al Consiliului, iar nerespectarea de către România a obligațiilor care decurg din calitatea acesteia de stat membru al Uniunii Europene atrage sancționarea țării noastre de către Comisia Europeană.

Guvernanţii s-au prins că au făcut-o lată, iar acum caută variante de a pasa cartoful fierbinte, de unde şi întârzierea reglementării modului în care vor fi compensaţi proprietarii. Aşa că se discută trecerea acordării despăgubirilor de la ANSVA la Consiliile Judeţene, ceea ce iarăşi nu ar avea nicio bază legală. HG 484 a fost semnată de premierul Viorica Dăncilă şi contrasemnată de miniştrii Paul Stănescu, Petre Daea, Eugen Teodorovici, secretarul de stat din MAI Gheorge Nucu Marin şi preşedintele ANSVA Geronimo Brănescu.

Teodorovici a anunţat că se caută soluţii

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că despăgubirile acordate fermierilor cu animale afectate de pesta porcină africană se vor face la un minim de 100 de kg/animal, iar ce depăşeşte această greutate „se plăteşte la cât este peste, dar nu mai puţin de 100 de kg”. „În primul rând oamenii trebuie să fie despăgubiţi, în al doilea rând trebuie să fie şi sprijiniţi atunci când această molimă trece, săşi repopuleze efectivele de suine, dar într-adevăr s-a discutat despre o despăgubire la un nivel minim să zicem de greutate pe animal sacrificat, şi aici Ministerul Agriculturii a indicat să facem o propunere de act normativ, cu care să intrăm săptămâna viitoare în Guvern pentru a stabili acest nou mecanism. Spre exemplu: tot ce este sub 100 de kg să spunem, să primească totuşi plata de despăgubire la 100 de kg, asta este propunerea care va fi probabil săptămâna viitoare pe masa guvernului”, a precizat Teodorovici.

Dispoziţia lui Dragnea, ignorată

La rândul său, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, sâmbătă, că miniştrii trebuie să vină cu noi măsuri în ceea ce priveşte efectele pestei porcine, astfel încât fermierii să fie despăgubiţi corect, iar angajaţii rămaşi fără locuri de muncă să aibă soluţii. „Legat de pesta porcină, ministrul Daea a făcut o scurtă prezentare, a anunţat măsurile ce au fost lua te şi care se vor lua. I-am solicitat ministrului Teodorovici, ministrului Petre Daea şi premierului ca să gestioneze solicitarea ca despăgubirile, pentru gospodăriile de la care au fost sacrificaţi porci, să nu se acorde la greutatea animalului care era în momentul respectiv. Până luni să stabilească care este greutatea estimată la care ajungea până la Crăciun şi la acea greutate să se dea banii”, a declarat, Dragnea. Astăzi este vineri, iar dispoziţia preşedintelui PSD nu a avut niciun efect.

Revolta crescătorilor şi lipsa specialiştilor

Directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, a acuzat vehement autoritățile că nu au luat măsurile necesare pentru a preveni intrarea virusului pestei porcine africane. „Peste 300.000 de porci uciși de către ANSVSA în contrapartidă cu 130.000 de mistreți în toată țara. Merită afacerea?”, a întrebat Muscă. El a dat un comunicat pe 28 august în care arată că a sesizat, încă din 2016, Președinția și Ministerul Agriculturii de pericolul reprezentat de porcii mistreți bolnavi de pestă porcină africană (PPA) veniți din Ucraina: „Cauza principală a acestei boli o reprezintă mistrețul. În țara noastră, PPA a pătruns prin intermediul mistreților din Ucraina. Literatura de specialitate spune că aceasă boală puternic infecțioasă creează în 10% dintre mistreți forme de rezistență, astfel mistreți bolanvi sau trecuți prin boală rămân purtători și eliminatori de virus peste 400 de zile. Încă din anul 2015 autoritățile au fost avertizate de pericolul pestei porcine africane, de către Uniunea Europeană. ANSVSA nu a făcut altceva decât să omoare porcii domestici și să dezinfecteze focarul, în loc să preîntâmpine apariția focarelor , să creeze cordoane de protecție”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesaj
Nume

Verificare antispam *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.