Tudorel Toader dă LOVITURA FINALĂ Binomului: condamnările pe baza protocoalelor pot fi REVIZUITE

0
60 vizualizari

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut, miercuri seara, o pledoarie pentru principiul fundamental care guvernează Dreptul: mai bine să fi e lăsați nepedepsiți o sută de vinovați, decât să fi e condamnat un singur nevinovat. Nimeni nu poate ști care este numărul celor care, în baza protocoalelor, au fost interceptați ilegal, au fost constrânși să facă declarații sau alte abuzuri despre care s-a vorbit.

Ministrul Justiției spune că, de dragul principiului stabilității raporturilor juridice, a statului de drept, nu se poate ca un om să execute o pedeapsă care s-a dat în baza interceptărilor ilegale sau pe protocoale. „Eu personal, ca ministru al Justiției, cred că în numele statului de drept nu poți să-i spui unui cetățean, unui român, unui condamnat „Domn’e ai fost condamnat pe protocoale?”. El zice: Da. „Ai fost condamnat pe interceptări nelegale?”. El va spune: Da. Toți condamnații au sentimentul că sunt condamnați pe nedrept. Și atunci pot eu să-i spun „Asta e, îmi pare rău. Execută pedeapsa ca să respectăm un principiu al stabilității”? Părerea mea este că nu”, a declarat ministrul la emisiunea „Sinteza Zilei” la Antena3.

Acolo unde sunt suspiciuni sau date concrete, revizuirea este necesară

Tudorel Toader a vorbit despre responsabilitatea, și mai mare, pe care o are ministrul Justiției, oricare ar fi el, în condițiile în care România preia, de la 1 ianuarie, președinția Consiliului UE, care ar fi ne voit să ducă în sp ate nedreptatea de a ști că în țara lui s-au făcut condamnări pe nedrept. „Dacă sunt dubii cu privire la int erpretarea modificărilor aduse lui 4 53 din Procedură Penală, cazurile de revizuire a unei hotărâri, eu voi propune doamnei prim-ministru și Guvernului adoptarea unei ordonanțe de urgență, o ordonanță de urgență care să modifice revizuirea ca instituție de reformare a unei hotărâri definitive în baza acestui 453 din Procedură Penală. Ce înseamnă? Ca să-i dăm celui care are sentimentul că e condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul, să verifice dacă X, care se crede condamnat pe nedrept, a fost condamnat pe bază de interceptări sau pe protocoale. Să facă o procedură de admisibilitate și, dacă nu e vorba de protocol, de interceptare nelegală, îi respinge și rămâne hotărârea cum a fost. Dacă e vorba de protocoale s au int erceptări nelegale, să de vină admisibilă cererea de revizuire și să o pună pe circuit în procedura de reformare”, a afirmat Toader. El a adăugat că astfel i se dă încredere românului, condamnat s au necondamnat, că justiția se înfăptuiește așa cum cere Constituția.

Și vinovații au dreptul la un proces corect, scrie evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesaj
Nume

Verificare antispam *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.