Unirea cu Basarabia se face sat cu sat. Iașul s-a prins și el în horă!

0
142 vizualizari

107 localităţi din Republica Moldova au adoptat declaraţii simbolice de unire. Iaşul a adunat reprezentanţii acestora într-o Ligă a Aleşilor Locali Unionişti, potrivit Ziarul de Iasi

Liga Aleşilor Locali Unionişti, constituită la sfârşitul săptămânii, îi are ca preşedinte pe primarul Iaşului, Mihai Chirica, şi vicepreşedinte pe cel al oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu. Cimişlia a fosta prima localitate din Republica Moldova care a adoptat declaraţia simbolică de unire cu România. Alături de Răileanu, la constituirea Ligii au fost prezenţi peste o sută de reprezentanţi ai administraţiei locale din Moldova Răsăriteană, veniţi să se întâlnească cu omologii lor din România. Pe parcursul întrunirii desfăşurate la Palatul Culturii, s-a anunţat că o nouă localitate, a 107-a, a adoptat declaraţia de unire. Cei aproximativ 200 de participanţi au primit cu urale vestea că tocmai satul natal al lui Igor Dodon – Sadova, din raionul Călăraşi – este ultima localitate intrată în clubul unioniştilor.

Cititi si: Primarii unioni[ti au vizitat expozi]ia “{tefan cel Mare, din istorie în ve[nicie”

Şi discursul primarului Iaşului a stârnit aplauze şi scandări pro-unire, după ce Chirica a spus că „nu Dodon este problema noastră; sunt mai mulţi Dodoni printre noi decât în afară“ şi că „trebuie să le arătăm tuturor că unirea Basarabiei cu România este o necesitate“. Toţi vorbitorii veniţi din Moldova Răsăriteană au pledat pentru desfiinţarea hotarului de la Prut, pentru o mai mare implicare a Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău şi a altor instituţii în pregătirea mult doritei reveniri a Basarabiei la Patria Mamă. Cei mai mulţi au menţionat ziua de duminică, 25 martie, când, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului, moldovenii vor marca printr-un miting uriaş împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România (eveniment istoric ce s-a petrecut pe 27 martie 1918).

Cititi si: Un banner uria[, instalat la Palas, pentru a marca unirea cu Basarabia

Participanţii reuniunii de la Iaşi au adoptat o rezoluţie „întru realizarea cât mai grabnică şi mai armonioasă a acestui nobil deziderat de reîntregire a neamului nostru“. Documentul solicită parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău să subscrie unei declaraţii comune „privind reîntregirea ţării, singura cale de integrare europeană şi euroatlantică pentru Republica Moldova şi de dezvoltare şi prosperitate pentru cetăţenii ambelor state“. „Îndemnăm toate unităţile administrativ-teritoriale din Republica Moldova şi România, precum şi alte entităţi colective (parohii, şcoli, asociaţii ş.a.) să urmeze cu încredere şi curaj acest exemplu de demnitate naţională şi să ni se alăture prin adop­tarea unor măsuri şi declaraţii similare“, se mai arată în textul Rezoluţiei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesaj
Nume

Verificare antispam *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.