„The Last Sturgeon”, film despre habitatele sturionilor, este disponibil online. Producţia dispune de rezoluţii şi grafică excelente şi este destinată în scopuri educaţionale în toate muzeele de ştiinţele naturii, în şcoli, tabere, pentru a le putea explica elevilor care este rolul şi responsabilitatea lor în conservarea habitatelor naturale sălbatice pentru mulţi ani de acum înainte.
Cei curioşi vor vedea ce fac sturionii sub apă pe traseul de migraţie din Marea Neagră către habitatele de reproducere şi cum se reproduc ei.
Cu susţinerea Basilicata Creativa şi Creathriv-Eu şi cu sprijinul echipei Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului, publicul are posibilitatea de a pătrunde vizual în lumea de sub ape, acolo unde se duce cu adevărat strădania pentru păstrarea şi restaurarea populaţiilor de sturioni sălbatici din Dunărea de Jos.
Un rol foarte important în acest demers îl au pe de o parte comunităţile de pescari dar şi cercetătorii de mediu care prin acţiuni permanente pot face diferenţa dintre declin şi restabilirea echilibrului pentru viitor a populaţiilor de sturioni sălbatici din bazinul Mării Negre şi Dunării de Jos.
Filmul este realizat în principal prin translarea în imagini grafice a constatărilor şi rezultatelor cercetătorilor de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului. Acesta este de fapt principalul element de noutate adus de film care astfel se încadrează ca produs media inovator.
Relizatorii spun că prin realizarea preponderent grafică a cadrelor, intervenţia antropică în habitate pentru realizarea imaginilor a fost redusă la minim, tehnologia realizării filmului având astfel un ridicat nivel de integrare în tendinţele actuale de minimizare a amprentei de carbon în industriile creative din Europa.