Acasă » REGIONAL » Pascani » FOTO | Uniriștii, ajunși la mijlocul Săptămânii Altfel
pmp

FOTO | Uniriștii, ajunși la mijlocul Săptămânii Altfel

C.P. Și dacă tot se numește Săptămâna Altfel, iată că la Colegiul Tehnic C.F. Unirea,  întreaga logistică a  activităților ce au avut loc pe parcursul acestor trei zile pline, a fost cu adevărat altfel. În această ordine de idei, ziua de luni a fost marcată de desfășurarea  a 21 de cursuri „altfel” în care elevii s-au implicat activ, cu deosebita plăcere și interes.

“Biblioteca Vie”, sau întâlnirea uniriștilor cu specialiști din diferite domenii de activitate, a fost cu adevărat reprezentativă pentru a marca începutul acestei săptămâni inedite. Surpriza a constat in faptul că invitații noștri au fost, de această dată, din rândul foștilor elevi, absolvenți ai Colegiului „Unirea”, întorși astăzi ca și profesioniști  în școala care le-a fost cândva mijlocitor spre o nouă etapa din viața lor. Le-au vorbit din suflet elevilor noștri, doamna Mirela Ancuța, care în prezent își desfășoară activitatea în cadrul Primăriei Pașcani, domnul Ionuț Buzatu, fotograf profesionist, domnul Gabriel Lungu, Branch Manager BRD Pașcani, doamna Corina Ciopraga, director adjunct al Colegiului „Unirea”, domnul Claudiu Timofte, profesor și inginer.

Pe parcursul zilei de marti, s-au desfășurat 20 de activități. Activitatea-cheie a zilei a fost dezbaterea intitulată sugestiv „Dumnezeu e unul pentru toți”, organizată în parteneriat cu ATOR Pașcani. Discuția a fost moderată de preotul diacon Dragoș Pavel de la mănăstirea Râșca, care le-a explicat elevilor ce presupune fiecare religie. Dialogul s-a dovedit a fi foarte interesant și apreciat de elevi, întrucât mulți dintre ei și-au dorit să participe la discuții de acest tip.

Activitatea de top care a marcat în cel mai inedit mod posibil ziua de miercuri a fost „Gastronomia moleculară”. După cum se poate înțelege și din titlu, am asistat la o transpunere a fizicii în activitatea zilnică a elevilor. Ora s-a desfășurat în două etape: la început s-a făcut prezentarea facultății de fizică de la Iași, dar și a materialului documentar informațional „Gastronomia moleculară” sau cum explică fizica și chimia ce se întâmplă în bucătărie (cum ne ies bezelele bune, cum se prajesc corect cartofii, cum să nu dam greș niciodată în prepararea maionezei). Ulterior s-au făcut experimente: simularea unei descărcări electrice (a unui fulger) cu ajutorul bobinei Tesla, levitația unei bucăți de grafit în câmp magnetic, efectele azotului lichid asupra obiectelor ( la -200°C obiectele se răcesc instantaneu, devenind casante), globul și placa cu plasmă ce pun în evidență descărcările electrice, utilitatea lor fiind apreciată în lumea scenei și a efectelor speciale.

Invitații aceste activități, care au executat si experimentele alături de elevi, sunt prodecanul facultății de fizică, prof. dr. Cristian Enăchescu, masteranzi anul I Bianca Hodoroabă și Delia Ciubotaru. Menționăm ca mâine, joi, 18.05.2017, toate activitățile se vor concentra în jurul sărbătoririi Zilei Colegiului „Unirea”, iar acestea vor debuta începând cu ora 9.45. Vineri este ziua destinată Porților Deschise  la „Unirea” și totodată lansării de carte, în cadrul căreia o vom avea invitată pe scriitoarea Laura Baban. Profesor Iuliana Gordin

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Ce s-a întâmplat cu casa bărbatului din Florida care și-a ancorat-o cu curele și cârlige înainte de uraganul Milton

Un bărbat din Florida care și-a asigurat casa cu curele și cârlige pentru a o ...