5 cauze frecvente ale instalarii infertilitatii feminine

0
69 vizualizari

Din ce in ce mai multe femei se confrunta cu numeroase probleme atunci cand hotarasc sa ramane insarcinate. Desi cauzele infertilitatii se refera la disfunctionalitati atat de ordin feminin cat si masculin, aceasta situatie delicata este o problema destul de delicata a cuplului din zilele noastre.

Desi statisticile arata ca 1 din 6 cupluri primeste acest diagnostic, sansele de tratare a infertilitatii tin foarte mult de gasirea si implicit abordarea celui mai bun specialist in domeniu, urmarea corecta a tratamentului, rabdare iar nu in ultimul rand, gandire optimista.

Cauzele infertilitatii de ordin feminin sunt multiple, insa in ultimii ani fenomenul a luat o amploare deosebita. Ca atare, iata care sunt cele mai intalnite cauze si cum pot fi ele asimilate respectiv gestionate, dupa cum urmeaza:

Varsta inaintata

Din ultimele cercetari, se pare ca tot mai multe femei intampina probleme cu conceperea si mentinerea unei sarcini odata cu varsta de 35 de ani. Ca atare, si apelul acestora catre numeroase alternative care pun la dispozitie tehnici de reproducere asistata, respectiv FIV-fertilizare in vitro.
Atunci cand se naste, femeia beneficiaza de o rezerva ovariana care incepe sa se diminueze odata cu trecerea anilor. Din pacate, aceasta este un proces normal si ireversibil. Desi in cazul femeilor, declinul major incepe dupa varsta de 30 de ani, se pare ca la barbati situatia nu se calculeaza tocmai la fel.

Asadar, fara doar si poate fertilitatea feminina scade pe masura ce varsta femeii inainteaza.

Sindromul ovarelor polichistice

Acest lucru este pus pe seama unui dezechilibru hormonal si e marcat de menstruatia absenta si in unele cazuri, chiar neregulata. Prin urmare, vorbim despre o disfunctie ovariana care prezinta efecte negative si metabolice ale intregului organism.

Referindu-ne la dezechilibrul hormonal are implicatii negative asupra fertilitatii si capacitatii de a duce o sarcina fara probleme pana la termen.

Lipsa ovulatiei, o alta problema

Un ciclu menstrual regulat la 28-35 de zile, presupune ca ovulatia sa fie prezenta, ca un proces absolut esential pentru ca femeia sa ramana insarcinata.

O menstrutie neregulata aduce cu sine si probabilitatea ca ovulatia sa nu existe, asadar si mai putine sanse ca femeia sa ramana insarcinata.

Anomaliile genetice

De pilda, unele femei cu un uter retrovers nu au simptome si nu stiu de existenta acestei probleme. Un uter retrovers poate fi usor depistat in timpul unui examen pelvin de rutina.

Iar in eventualitatea unei sarcini, uterul retrovers poate crea o presiune mai mare asupra vezicii si influenteaza pe de o parte incontinenta crescuta, iar pe de alta parte, dificultati la urinare.

Stresul si stilul de viata

Stresul si stilul de viata au o influenta destul de mare asupra modului si momentului in care o femeie poate sa ramana insarcinata. O menstrutie neregulata, stresul continuu, alimentatia dezechilibrata, precum si viicile daunatoare sunt alti factori asociati care afecteaza fertilitatea.

Dezechilibrele hormonale au o influenta directa asupra organului reproducator, ca atare este importanta o grija permanenta, respectiv o buna cunoastere a starilor si principiilor dupa care functioneaza cel mai bine organismul.

Sursa foto: pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesaj
Nume

Verificare antispam *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.