Ai simptomele astea? Mergi urgent la doctor, tiroida ta nu funcționează bine

0
408 vizualizari

De prea multe ori simptomele bolilor de tiroida sunt ignorate, atrag atenția medicii endocrinologi români. Chiar și așa, doar în cazul hipotiroidiei, anual sunt diagnosticate în jur de 12.500 de cazuri noi.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Afecțiunilor Tiroidiene, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), în parteneriat cu Administrația Prezidențială, Societatea Națională de Medicină a Familiei (SNMF) și Societatea Română de Endocrinologie (SRE), au lansat o campanie națională de diagnosticare a afecțiunilor tiroidiene.

Medic specialist: „Femeile trebuie să-și amintească faptul că normal este să se simtă bine în fiecare zi, nu obosite sau fără putere”

„Glanda tiroidă controlează toate procesele metabolismului, ceea ce înseamnă că de buna funcționare a acesteia depinde starea generală a organismului. De aceea, este esențial ca pacienții să meargă la medicul specialist încă de la primele semne că energia lor, starea generală de bine sau puterea de concentrare încep să scadă. Românii trebuie să accepte că normal este să se simtă bine. Oboseala continuă, lipsa de energie sau stările recurente de melancolie nu sunt normale”, a explicat prof. dr. Corin Badiu, președintele Societății Române de Psihoneuroendocrinologie.

Hipotiroidia, cea mai subdiagnosticată boală cu care se confruntă femeile din România. Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, incidența acestei boli a crecsut cu 58% în 2016 față de 2010. Doar în 2016, 12.577 de cazuri noi au fost diagnosticate în țara noastră, 87.7% dintre ele fiind la femei. Mai mult, 70% dintre aceste cazuri au fost depistate în mediul urban.

Cele mai frecvente simptome ale hipotiroidiei sunt: oboseala cronică, dezechilibrele digestive (creșteri sau scăderi inexplicabile în greutate, constipație) sau episoadele recurente de tristețe sau melancolie. Din cauză că acestea pot fi confundate cu efectele stilului de viață haotic ce îi caracterizează pe tinerii români, de cele mai multe ori hipotiroidismul nu este diagnosticat. De aceea, medicii specialiști le recomandă pe de o parte pacientelor să meargă să-și facă un control de specialitate atunci când nu se simt bine și, pe de altă parte, medicilor de familie să le trimită să-și facă investigațiile endocrinologice gratuite.

Campania „Tiroida la control” reprezintă un efort al medicilor de familie, pacienților și medicilor endocrinologi menit să asigure diagnosticarea afecțiunilor tiroidiene

„Ne bucurăm că se organizează astfel de acțiuni, de care credem că pacientele au cu adevărat nevoie. Investigațiile endocrinologice sunt deja incluse pe lista de compensate, însă numărul mic de femei care beneficiază de acestea este încă sub așteptări. Administrația Prezidențială speră ca până la sfârșitul anului pacientele care suferă de hipotiroidie să fie sub tratament de specialitate.”, spune Dr. Diana-Loreta Păun, medic primar endocrinolog, Consilier de Stat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesaj
Nume

Verificare antispam *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.