Medicamente interzise, încă vândute în unele farmacii

0
69 vizualizari

Mai multe medicamente pentru tratarea afecțiunilor inimii au fost scoase de pe piața din țara noastră, după o atenționare a Agenției Europene a Medicamentului. Este vorba despre șase tratamente cu substanța activă valsartan, produsă în China. Specialiștii europeni spun că aceasta poate duce la apariția cancerului. Din păcate, acestea se mai vând în unele farmacii, așa cum au constatat reporterii Cotidianul, care l-au putut achiziționa.

Autorităţile au decis să retragă 6 medicamente produse de Zentiva şi Rorrent care au în compoziţie o substanţă activă produsă în China după ce reprezentanţii Agenţiei Europene a Medicamentului au anunţat că aceasta poate duce la apariţia cancerului.

Verificările preliminare ale specialiştilor europeni arată că poate apărea un caz suplimentar de cancer la 5.000 de pacienți care, timp de șapte ani, au folosit zi de zi medicamente ce conţin cea mai mare doză de valsartan, adică 320 mg. În Franţa doctoriile cu această această substanţă activă au fost deja retrase şi aceeaşi măsură a fost luată şi în România.

Sunt doi deţinători de autorizaţie de punere pe piaţă, am blocat stocurile şi le-am retras în vederea distrugerii, farmaciile care nu retrag medicamentele riscă amenzi sau chiar retragerea autorizației“, precizează Alexandru Velicu, preşedintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Medicamentele care conţin valsartan sunt folosite în tratarea unor afecţiuni grave ale sistemului circulator, cum sunt hipertensiunea arterială, infarctul miocardic recent şi insuficienţa cardiacă.

Ministrul Sănătăţii spune că va trimite controale în farmacii pentru a se asigura că medicamentele nu vor mai ajunge la pacienţi. Cei care nu respectă regulile riscă amenzi şi chiar retragerea autorizaţiei de funcţionare. Sursa: Cotidianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesaj
Nume

Verificare antispam *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.