Acasă » CULTURAL » Misterele celebrei opere „Cina cea de Taină“: Maria Magdalena pictată în locul lui Ioan, profeții despre sfârșitul lumii sau chiar note muzicale VIDEO
pmp

Misterele celebrei opere „Cina cea de Taină“: Maria Magdalena pictată în locul lui Ioan, profeții despre sfârșitul lumii sau chiar note muzicale VIDEO

Celebra pictură „Cina cea de Taină“, realizată de Leonardo da Vinci, care a murit la 2 mai 1519, continuă să ascundă multe mistere. Unii autori consideră că silueta din stânga lui Iisus nu este Ioan, ci Maria Magdalena, că în pictură s-au făcut profeţii despre sfârşitul lumii şi că lucrarea ascunde note muzicale.

Deşi este una dintre cele mai legendare picturi din lume, originalul poate fi admirat doar într-o mănăstire din Milano. Doar 20-25 de persoane au dreptul de a intra în Santa Maria delle Grazie din Milano în acelaşi timp, în cadrul unor vizite care durează doar 15 minute.

Momentul trădării

Pictura descrie ultima masă luată de Iisus alături de apostoli înainte să fie capturat şi crucificat. Mai precis, Leonardo da Vinci a dorit să surprindă momentul în care Iisus le-a dezvăluit discipolilor că unul dintre ei urma să îl trădeze, completat cu reacţiile acestora, care variau de la şoc la furie. În interpretarea lui Da Vinci, momentul a avut loc chiar înainte de crearea euharistiei, când Iisus îşi întinde mâinile spre pâine şi un pahar cu vin, care reprezintă simboluri-cheie ale sacramentelor creştine.

Nenumărate reproduceri au fost realizate de-a lungul secolelor, cu diverse dimensiuni, însă lucrarea originală are mărimile următoare: 4,5 metri x 8,8 metri, conform sire-ul mentalfloss.com, care prezintă detalii mai puţin cunoscute despre această capodoperă renascentistă.

Frescele, pictate pe ipsos ud

Leonardo da Vinci a pictat această operă de factură religioasă direct pe peretele principal al sălii de mese din mănăstirea Santa Maria delle Grazie în perioada 1495-1498.

Frescele sunt pictate pe ipsos ud. Însă Leonardo da Vinci a renunţat la acea tehnică tradiţională din mai multe motive. Mai întâi, dorea să obţină o luminozitate crescută în raport cu aceea permisă de metoda frescelor. Însă cea mai mare problemă a frescelor – aşa cum considera Da Vinci – consta în faptul că îl obligau pe pictor să se grăbească pentru a-şi termina opera înainte ca ipsosul să se usuce.

About Eduard PANAIT

Jurnalist

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

NASA lansează o navă pentru a căuta extratereștri în apropiere de Jupiter

NASA se pregătește să lanseze o misiune extrem de așteptată către Europa, a patra lună ...