Acasă » LIFESTYLE » Misterul din noaptea de 22 septembrie 1979: o explozie nucleară a zguduit întreaga planetă, iar suspiciunile au căzut asupra Israelului
pmp

Misterul din noaptea de 22 septembrie 1979: o explozie nucleară a zguduit întreaga planetă, iar suspiciunile au căzut asupra Israelului

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, cursa către înarmarea nucleară a accelerat rapid, atingând un punct critic în 1962. Acest an marchează momentul în care lumea a fost la un pas de un conflict nuclear, o amenințare de proporții catastrofale.

Criza din Caraibe a fost un semnal pentru liderii mondiali de a suspenda armele nucleare, de a veni la masa negocierilor și de a menține pacea. Un an mai târziu a fost semnat primul acord între Washington și Moscova – „Tratatul de interzicere a testelor nucleare”. Acesta a fost urmat în 1968 de „Tratatul de neproliferare a armelor nucleare” și, ulterior, de SALT I și SALT II. În contextul primului tratat a fost propus programul Vela – un sistem de detectare a detonărilor nucleare.În principiu, acest sistem era destinat să controleze acordurile stabilite și a fost pus în practică în două etape. Durata de viață a acestor sisteme a fost estimată inițial la câteva luni, iar mai târziu la aproximativ șapte ani, dar în realitate au fost utilizate pentru o perioadă mult mai lungă.

În ciuda acestui fapt, sistemele au funcționat impecabil, detectând corect până la 41 de teste atmosferice, fiecare dintre acestea fiind confirmat suplimentar de alte mijloace și surse științifice.

Prima controversă a apărut după miezul nopții, în data de 22 septembrie 1979, când satelitul Vela OPS 6911 (pus în funcțiune în mai 1969) a detectat o lumină orbitoare, care a fost subiectul unei dezbateri enorme și care părea o problemă politică și, mai ales, militară majoră.

Și totuși, ce a recepționat satelitul Vela 6911?

Continuarea pe Știripesurse.ro

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Vine noua pandemie?! Virusul mortal care a speriat lumea. Nu are vaccin sau tratament

Autoritățile indiene iau măsuri rapide pentru a preveni răspândirea virusului Nipah după moartea unui băiat ...