Dragnea încearcă blocarea Completelor de 5 judecători şi acuză judecătorii de “exces de putere”

0
96 vizualizari

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, cere suspendarea deciziei Colegiului de Conducere a Înaltei Curţi prin care s-a stabilit cum vor fi compuse Completele de 5 judecători. El a solicitat ca această suspendare să fie până când Curtea de Apel Bucureşti ar decide dacă anulează sau nu decizia Colegiului de Conducere.

 

Liviu Dragnea este nemulţumit de faptul că procesul în care contestă condamnarea la 3 ani şi 6 luni de închisoare este judecat de un complet care a fost constituit la începutul acestui an, în baza prevederilor legale. În vară a intrat în vigoare o nouă lege, însă Înalta Curte a explicat că Completele de 5 judecători au fost trase deja la sorţi la începutul anului şi nu vor funcţiona după noua lege retroactiv, ci începând cu 2019. Unul dintre motive, parlamentarii “au uitat” să puna norme tranzitorii în legea adoptată.

 

“Hotărârea 89 este adoptată de pârâte cu exces de putere. Adăugarea la lege prin modalitatea expusă mai sus este de natură a aduce atingere independenței justiției.
(…)

 

Ignorând și încălcând legea, pârâtele anihilează drepturile pe care Constituția le garantează tuturor persoanelor de pe teritoriul României, de a avea acces liber la justiție independentă și dreptul la un proces echitabil.”

(…)
M-am adresat pârâtelor cu o plângere prealabilă, în data de 28 septembrie, întemeiată pe prevederile articolului 7 din legea 554/2004, solicitare de revocare a hotărârii colegiului 89, deoarece este un act administrativ emis printr-un exces de putere. Deoarece pârâtele nu au dat curs solicitării, am recurs la prezenta acțiune, în vederea restabilirii legalității prin anularea acesteia și obligarea pârâților sa se conformeze prevederilor legale în privința compunerii completurilor de judecată de 5 judecători în materie penală. (…)
Actul administrativ ce face obiectul prezentei cauze este viciat profund prin interpretare data de către pârâte, peste competențele stabilite prin lege, în contra prevederilor constituționale referitoare la separația puterilor în stat.

(…)
Practic, prin voința discreționară a pârâtelor, a fost amânată data intrării în vigoare a anumitor prevederi legale din legea 304/2004 privitoare la formare completurilor de 5 judecători, în contra dispozițiilor legale și anihilând voința puterii legiuitoare”, se arată în plângerea lui Liviu Dragnea împotriva Instanţei Supreme, potrivit Realitatea TV.

 

Sursa www.realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesaj
Nume

Verificare antispam *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.