„Fază de nebunie”, în războiul politic al plângerii penale

0
118 vizualizari

Bâlciul politic mutat de liberali pe tărâm juridic a încins la maximum spiritele între combatanți. Liderii coaliției de guvernare au reacționat în lanț după ce președintele PNL Ludovic Orban a depus plângerea penală pentru „trădare” pe numele premierului, lansând la rândul lor acuzații dure. 

În vreme ce Liviu Dragnea a denunțat o „tentativă de lovitură de stat”Călin Popescu Tăriceanu a invocat „o componentă care denotă o fază de nebunie”, dar și încercare de preluare nedemocratică a puterii.

„Evident că este un demers deliberat din partea liderului PNL. Nu mă pot abţine să-mi pun întrebarea: care este resortul acestui demers? Este rezultatul limitelor de gândire pe care le are şi aşa crede că se duce acţiunea politică, este o componentă care denotă o fază de nebunie, adică în momentul în care mintea îţi derapează grav sau este poate o acţiune care face parte dintr-un plan bine alcătuit”, a spus Tăriceanu la Antena 3.

Tăriceanu a făcut comparaţie şi cu anul 2015, când DNA i-a deschis dosar penal premierului de atunci, Victor Ponta, iar Klaus Ioahnnis i-a cerut imediat demisia.

„Nu mă pot abţine să nu mă întorc cu gândul înapoi în 2015, la începutul lunii iunie, ziua în care Ponta a fost pus sub acuzare. La început mi s-a părut că acuzaţiile sunt ridicole. În final, presiunile care s-au exercitat asupra lui Ponta, ca prim-ministru, au dus la demisia lui şi ulterior la instalarea unui guvern care nu avea susţinerea democratică, în pofida faptului că în Parlament exista atunci o majoritate care funcţiona, dar ne-am trezit cu Guvernul Cioloş. Spuneam că nu mă pot abţine să mă gândesc dacă nu cumva acest scenariu este un scenariu asemănător cu cel de atunci, o încercare de preluare a puterii, dar nedemocratică. Cel mai probabil în următoarele zile ne vom convinge. Eu sunt la vârsta la care nu prea mai cred în coincidenţe în politică, dar nu vreau să mă hazardez astăzi să spun mai mult”, a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu consideră că preşedintele Klaus Iohannis nu poate revoca prim-ministrul, însă nu exclude varianta ca Viorica Dăncilă să fie suspendată din funcţie după plângerea penală făcută.

„În Constituţie sunt luate nişte măsuri de siguranţă. Preşedintele nu poate revoca prim-ministrul. N-are dreptul ăsta. Dar nimeni nu s-a gândit la scheme de tip Orban”, a spus liderul ALDE.

Întrebat dacă se va încerca suspendarea premierului, Călin Popescu Tăriceanu a spus: Eu nu vreau să mă gândesc la varianta. O să vedem, probabil că se gândesc. Eu nu vreau să avansez în direcţia asta dintr-un singur motiv, sigur că pentru mine este o ipoteză de lucru”, a mai precizat Tăriceanu.

Din sânul PSD, mai multe organizaţii din teritoriu şi-au manifestat public sprijinul pentru premierul Viorica Dăncilă.

„O serie de controverse au apărut în spațiul public, în urma afirmațiilor făcute de președintele PNL Ludovic Orban, care vrea arestarea premierului PSD Viorica Dăncilă, făcând o plângere penală pe numele primului-ministru al României, pentru trădare. Discuțiile au apărut în urma anunțului Guvernului României, care intenționează să mute ambasada României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Această decizie vine în urma intenției, deja materializate, a Statelor Unite ale Americii, care au făcut același lucru”, arată PSD Maramureş într-un comunicat.

PSD Gorj îl acuză pe Klaus Iohannis că doreşte să dea jos guvernul PSD „prin mijloace care afectează grav statul de drept”.

„Klaus Iohannis a dorit și dorește ca, prin mijloace care afectează grav statul de drept, să dea jos un guvern ales, care face performanță pentru România și care a mărit veniturile românilor. Klaus Iohannis a dorit și dorește să pună în loc guvernul său, care să blocheze mărirea salariilor și a pensiilor și să perpetueze abuzurile din Justiție.Să ne amintim cum guvernul legitim al PSD a fost dat jos cu o înscenare judiciară făcută de procurorii DNA premierului de atunci Victor Ponta. Înscenarea a fost demontată de instanță, dar, între timp, guvernarea a fost pierdută, România a pierdut un an, a stagnat un an cu guvernarea scoasă din pălărie de Klaus Iohannis”, afirmă PSD Gorj.

La rândul său, ”Organizaţia judeţeana Dâmboviţa a PSD a luat act fără surprindere de tentativa predictibilă de preluare abuzivă a puterii de stat exercitată la comanda Preşedintelui Klaus Werner Iohannis de liderul penibil al Partidului Naţional Liberal, fost partid istoric al României”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, joi seară, de filiala condusă de Adrian Ţuţuianu.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vicepreședinte PSD, a apreciat joi seară că plângerea penală depusă de Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă reprezintă „dovada unui analfabetism juridic”.

„Plângerea penală, eu o consider ca fiind dovada unui analfabetism juridic. Am citit-o şi eu şi sunt idei, preluări, termeni care pur şi simplu sunt preluate în mod disparat şi fără o logică, doar pentru a îngrozi până la urmă România, doar pentru a sublinia vina îngrozitoare pe care să spunem că ar avea-o doamna prim-ministru Viorica Dăncilă sau domnul preşedinte Dragnea, aceea de a întocmi un memorandum înaintat la Palatul Cotroceni în vederea mutării ambasadei, ceea ce până la urmă se întâmplă şi se iau aceste decizii în lumea civilizată”, a declarat Gabriela Firea, la Antena 3 .

Primarul a remarcat că demersul este unul individual al liderului PNL.

„Am fost surprinsă de derularea evenimentelor de astăzi, de coincidența pe care nu o consider întâmplătoare între o nouă cerere de demisie cerută, lansată de către președintele României doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă și depunerea acestei plângeri penale din partea președintelui PNL, plângere penală despre care ceilalți lideri ai partidului nu au cunoștință, nu a existat o dezbatere în forurile de conducere”, a spus primarul general al Capitalei.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, de asemenea vicepreședinte PSD, consideră că plângerea penală făcută de Ludovic Orban împotriva premierului Dăncilă este dovada că lupta politică a ajuns la „cel mai abject nivel”.

„Este evident că asistăm la coborârea luptei politice la cel mai abject nivel, acolo unde se încearcă, în modul cel mai stalinist cu putință, dărâmarea unui guvern legitim constituit. Dacă de data asta nu s-a reușit din interior, ca la precedentele guvernări, atunci se apelează la tertipul acesta atât de transparent pentru ca, pe baza punerii în mișcare a unei acțiuni penale împotriva premierului, președintele să o poată suspenda pe doamna Viorica Dăncila și pune capăt guvernării noastre. O guvernare rezultată în urma votului a milioane de români și care produce creștere economică și generează bunăstare pentru români. Vot al românilor care, încă o dată, pare să nu conteze”, a transmis Mihai Fifor

Vicepremierul Paul Stănescu a apreciat că în spatele plângerii penale făcute de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă stă președintele Klaus Iohannis, pe care îl acuză că vrea să consolideze statul paralel și dispariția statului de drept și că a făcut „o obsesie pentru demisia premierului”.

„Când faci o plângere penală unui premier pentru că își exercită atribuțiile, e cât se poate de clar că nu dorești ca această guvernare să ducă la capăt un program asumat, care a produs și produce în continuare rezultate bune. Dar, în ultima vreme, constat cu tristețe că domnul președinte a făcut o obsesie în a-i cere demisia premierului. De ce? Vrea din nou un guvern al lui, așa cum declara la începutul lui 2015? Vrea din nou să aibă poporului lui, cum spunea în Malta, în februarie 2017? Sau vrea din nou să aibă armata lui, așa cum îi spunea domnului Juncker, în 12 mai 2017?”, a transmis Stănescu.

„Este foarte clar că Iohannis vrea să dispară statul de drept, legitimat de Constituție, și să-și întărească statul paralel care a început să se clatine! Sau, poate, pur și simplu, a intrat deja în campanie electorală și nu știm noi… Ori poate că se pregătește de vacanța de vară și vrea să lase în urmă niște fumigene care să-i acopere adevăratele destinații turistice și intenții”, a mai spus vicepremierul Stănescu.

În scandal a intervenit și Traian Băsescu. Băsescu a spus, joi seară, că Ludovic Orban s-a „autodeclarat slugă a lui Iohannis” după ce a făcut plângere penală împotriva premierului Dăncilă.

„Din punct de vedere al președintelui, dânsul poate să ceară demisia. Deci nu văd aici răul cel mai mare, dar văd prostia afișată pe toți pereții politici, pentru că înainte să faci o plângere penală prim ministrului, trebuie să te uiți în Constituție măcar puțin. Constituția nu e atunci când ai Sică Mandolină care cântă după ureche. Art 7 alineatul 2 spune în mod expres președintele nu-l poate revoca pe premier. Ca să nu mai vorbim despre faptul că, eu cred că am intrat într-o zonă propagandistică luând în seamă plângerea făcută în mod slugarnic de președintele PNL. El s-a autodeclarat slugă a lui Iohannis (…). Putea să facă cel mult o sesizare, dar nu să ceară urmărirea penală (…) Ne aflăm în fața unei acțiuni, nici măcar nu pot să-i spun aventurier, ci a unui om cu foarte mică valoare politică, Sică Mandolină care a făcut o plângere ca să arate că a fost o slugă credincioasă”, a spus Traian Băsescu la România TV.

Băsescu nu crede că actualul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, va face o solicitare de ridicare a imunităţii.

„Eu cred că Horodniceanu nu e la mintea lui Sică Mandolină și să facă o solicitare de ridicare a premierului a imunității. Președintele nu cred că va intra în acest joc și să-i facă o astlfe de solicitare, pentru că s-ar compromite. Modul în care a procedat Guvernul în ceea ce privește mutarea ambasadei de la Tel Aviv nu a respectat procedura. E un articol 102 care spune că Guvernul asigură realizarea politice externe a țării. (…) Cred că Horodniceanu are capul mai mare decât Kovesi. Horodniceanu pare mult mai înțelept decât voluntara Kovesi care face … în funcție de înțelegeri”, a mai spus Traian Băsescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesaj
Nume

Verificare antispam *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.