„Nu trebuie să trezim Uriașul!”: De ce blochează Liviu Dragnea suspendarea lui Klaus Iohannis

0
100 vizualizari

PSD a stabilit că suspendarea din funcție a lui Klaus Iohannis reprezintă o capcană pe care șeful statului o întinde coaliției de guvernare

Vicepreşedintele PSD Doina Federovici a spus, luni, că preşedintele Klaus Iohannis încearcă cu „disperare” să provoace o suspendare a sa din funcție pentru a-și crește șansele de câștigare a celui de-al doilea mandat prezidențial.

„Toate ieşirile din ultima perioadă ale domnului preşedinte au fost presărate cu încălcări conştiente ale unor limite şi atribuţii prezidenţiale prevăzute în Constituţie. În opinia mea este o încercare disperată de a provoca o suspendare din partea majorităţii parlamentare care să-l relanseze în campania electorală”, a spus vicepreședintele PSD într-un comunicat de presă.

Comunicatul vine după o ședință a conducerii centrale a PSD pe fondul discuțiilor din partid despre un scenariu „mafiot” de răsturnare a Guvernului.

Fedorovici a asigurat că PSD nu va pica într-o asemenea capcană a suspendării. „Noi vrem să guvernăm. Asta e prioritatea noastră. Pentru asta ne-au ales oamenii”, a declarat vicepreședintele PSD.

PSD-iștii îl acuză pe Iohannis de derapaje neconstituționale în privința unor subiecte precum politica externă, legile justiției, referendumul de modificare a Constituției.

Președintele PSD Liviu Dragnea a spus că va face tot ce-i stă în putință să evite o suspendare a lui Iohannis.

„Nu m-am gândit la suspendare şi nu vreau să mă gândesc la suspendare. Nu vreau să ajungem la suspendare. Voi face tot ce îmi stă în putinţă ca în România să fie stabilitate politică”, a afirmat Dragnea, duminică seară, la România TV.

Calcule

PSD se teme să-l suspende pe Klaus Iohannis ca să nu activeze electoratul „adormit” al dreptei, să nu-şi strice imaginea în plan extern şi să nu îi ofere şefului statului o campanie electorală gratuită pentru un nou mandat prezidenţial în 2019.

„Nu trebuie să trezim Uriașul!”, este deviza din PSD, au relatat pentru EVZ surse din partid.

Social-democraţii cred că suspendarea i-ar permite lui Klaus Iohannis să demareze o campanie electorală în toată ţara, cu mitinguri şi adunări publice, prin care ar încerca să reactiveze electoratul dreptei care a stat acasă la alegerile parlamentare, dar şi electoratul care l-a votat pe el la alegerile prezidenţiale.

PSD nu vrea să-i ofere lui Klaus Iohannis şansa să se reinventeze politic, mai ales că nu are încă un proiect personal cu care să se laude. „Încearcă să creeze un val de emoţie şi să se urce pe el, ca la prezidenţiale”, spun surse din PSD.

„L-am trezit!

În ședința conducerii lărgite a PSD în care i s-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, fostul prim-ministru și-a acuzat colegii: „L-am trezit pe Iohannis cu OUG 13. Acum îi daţi Guvernul. De ce?”.

„Își cere suspendarea”

În 23 ianuarie 2017, după ce PSD a câștigat alegerile parlamentare și Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh pentru funcția de premier, Dragnea a explicat cum l-ar ajuta pe șeful statului o suspendare din funcție:

„Începe să fie evident, președintele Iohannis își cere suspendarea. Cred că vrea o suspendare pentru a putea avea din nou o tribună, pentru a putea merge în țară ca să se victimizeze. Nu suntem interesați de asta, noi chiar vrem ca acest Guvern să guverneze și în Parlament să dăm legile pe care românii le așteaptă, să le facă o viață mai bună”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesaj
Nume

Verificare antispam *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.