Acasă » REGIONAL » Iasi » Consumul de droguri ia amploare la Iaşi!
pmp

Consumul de droguri ia amploare la Iaşi!

* aleşii locali susţin că fenomenul consumului de droguri uşoare l-a egalat, ca amploare, pe cel al ieşenilor care se urcă băuţi la volan * mai mult, a crescut numărul tâlhăriilor, infracţiune pe care oamenii legii o asociază cu consumul de droguri, fiind modalitatea cea mai uşoară prin care unii fac rost de bani pentru a-şi cumpăra „iarbă” * primarul Iaşului susţine că Poliţia Locală ţine fenomenul sub control, însă rezultatele ar putea fi altele dacă s-ar reuşi, prin schimbarea legislaţiei, mărirea efectivelor Poliţiei Locale

Numărul consumatorilor de substanţe psihoactive care ajung în stare gravă la spital este foarte mare şi în continuă creştere. Este concluzia la care au ajuns aleşii locali, care au remarcat că numărul celor suspecţi de a fi consumat droguri uşoare a ajuns să fie egal cu cel al ieşenilor care se urcă băuţi la volan. „Aş vrea să ridic puţin problema amplorii pe care o ia în ultimul timp traficul şi consumul de substanţe psihoactive în oraş. În ultima perioadă ne confruntăm cu foarte multe solicitări de recoltare de probe biologice pentru substanţe, pentru stupefiante, recoltări care au atins în prezent numărul recoltărilor de probe pentru alcoolemie”, spune dr. Călin Scripcaru, unul dintre cei mai vechi medici ai Institutului de Medicină Legală Iaşi. Acesta mai atrage atenţia asupra faptului că dealerii de droguri şi-au schimbat strategia. „Traficul de astfel de substanţe şi-a schimbat caracteristicile. În primul rând, nu se mai difuzează aceste substanţe pe reţele în cantităţi mari, cum se făcea anterior, ci reţelele sunt pe cantităţi mai mici, dar sunt foarte numeroase, ceea ce îngreunează la activitatea de identificare a acestor persoane”, adaugă acesta.

Parcul Mitocul Maicilor, fief-ul consumatorilor de iarbă

Acelaşi lucru a fost remarcat şi de primarul Iaşului, care a oferit şi exemple de zone rău-famate. „Creşte foarte mult şi numărul de reclamaţii care ajung către Primăria Municipiului Iaşi în ceea ce priveşte posibile consumuri de droguri în zone publice, cum ar fi parcul Mitocul Maicilor, unde alături de veşnicii aurolaci au început să se adune din ce în ce mai mulţi tineri care consumă etnobotanice”, afirmă Mihai Chirica.

Atenţie sporită pentru zonele cu şcoli

Edilul-şef crede că altfel ar sta lucrurile dacă efectivele Poliţiei Locale ar putea fi mărite, lucru imposibil acum din cauza legislaţiei româneşti. „Sunt aproape 300 de poliţişti locali care lucrează în trei schimburi, 24 de ore pe zi şi care trebuie să acopere întreaga suprafaţă a municipiului Iaşi, inclusiv instituţii care au nevoie de sprijinul nostru mai atent decât celelalte, şi mă refer la reţeaua de învăţământ preuniversitar. Nu este uşor. Aş fi preferat o intervenţie din partea grupului de parlamentari ieşeni privind modificarea legii care statuează modalitatea de funcţionare a poliţiilor locale în România, ca să putem mări numărul acestor poliţişti, funcţie de specificul fiecărui oraş. Gravitatea sau numărul delictelor sau a provocărilor într-un oraş ca Iasul, Constanţa, Bucureşti, nu este egală ca la Huşi, ca la Dobrovăţ, ca la Teleorman sau Alexandria. Totdeauna vor fi lucruri diferite de la un specific la celălalt. Suntem un oraş cu populaţie tânără, mai efervescentă, cu apucături ale vârstei şi celelalte lucruri”, crede primarul Iaşului.

Cum îşi procură tinerii banii pentru droguri

În fine, directorul Poliţiei Locale Iaşi, Georgel Grumeza, susţine că şi în ceea ce priveşte infracţionalitatea stradă se remarcă o creştere a numărului de tâlhării, dând a înţelege faptul că aceasta este cea mai răspândită modalitate prin care consumatorii de droguri fac rost de bani pentru a-şi procura doza zilnică. „În mediul stradal, în 2017 s-au înregistrat 170 de infracţiuni de tâlhărie. Acum,  în cifre absolute, suntem pe plus 29. Este vorba de infracţiuni stradale, tâlhărie, în anasamblu. Ca şi mod de operare, predomină în continuare aceste infracţiuni prin smulgerea de obiecte. Vârful de criminalitate apare în special în sezonul estival”, spune Georgel Grumeza.

Facem precizarea că la ultima şedinţă de Consiliu Local, tocmai în ideea de a eficientiza activitatea Poliţiei Locale, a fost votat Planul de Ordine şi Siguranţă Publică pentru 2018, document care, printre altele, stabilşete competenenţele fiecărere secţii şi delimitează zonele ce trebuie acoperite.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

VIDEO | Diana Șoșoacă îl amenință pe primarul pășcănean Pintilie cu dosar penal

„Să vezi ce dosar penal îți fac eu Pintilie de n-o să te mai saturi ...