Un nou proiect al Bisericii Romano-Catolice prinde contur în municipiul Roman. Copiii din Roman și zonă urmează a beneficia, în următorii ani, de o grădiniță nouă, dar și de o școală nouă, în urma unei inițiative a părintelui Pavel Chelaru, parohul Bisericii Romano-Catolice „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Roman.
Proiectul părintelui Chelaru a început în urmă cu cinci ani, când s-a născut ideea de amenajare a unei grădinițe în clădirea casei de cateheză de lângă biserica catolică de pe strada Ștefan cel Mare.
După un model derulat cu succes în județul Iași de o congregație a măicuțelor catolice, care au amenajat două grădințe la Tomești și la Dancu, preotul Pavel Chelaru a purtat discuții cu congregații de surori din Anglia și Italia, pentru inițierea unui astfel de proiect și la Roman. „De la început, am mers pe ideea școlii, așa că după grădiniță sperăm chiar să mergem cu o școală cu clasele I – IV, apoi V – VIII. Ea va fi condusă de către Biserică, dar va funcționa după toate normele statului și se va adresa tuturor copiilor, indiferent de mediul social sau de confesiune”, spune părintele Chelaru.
Fundație pentru susținerea grădiniței și a școlii
Însă, după criza financiară de după 2010, o asemenea inițiativă nu avea mari șanse de succes, astfel că la Roman au fost puse bazele unei fundații, ce va purta numele episcopului martir Anton Durcovici, formată din credincioși, pentru care deja și-au exprimat susținerea circa 100 de romașcani, fundație ce va susține financiar proiectul grădiniței și, apoi, pe cel al școlii.
„Fundația, care este pe punctul de a fi înființată, va fi formată din credincioși, din toate categoriile, care să aibă la inimă ideea educației și formării copiilor, adolescenților și a tinerilor și să se implice în susținerea fundației, pentru ca, la rândul ei, fundația să susțină grădinița. Am vorbit cu episcopul despre acest lucru, cu oamenii din oraș, cu credincioșii și preoții din Roman. Astfel, donațiile și sponsorizările încep deja să se adune”, spune părintele Chelaru.
Inițiativa a fost întârziată timp de trei ani de necesitatea lucrărilor la acoperișul și exteriorul bisericii, dar acestea sunt pe cale să fie finalizate, astfel că proiectul grădiniței a putut fi reluat.
Primii copii ar putea învăța în grădiniță din 2018
Proiectul de reamenajare a casei de cateheză pentru ca grădinița de lângă Biserica „Sfânta Tereza” să primească prima grupă de copii din anul școlar 2018-2019 a primit aprobarea Episcopiei, este la faza proiectului tehnic, iar certificatul de urbanism a fost obținut deja de la Primăria Roman în luna aprilie.
Au fost purtate discuții preliminare cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Neamț, cu cei ai Direcției de Sănătate Publică și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, pentru ca, după lucrările de reamenajare, care vor dura aproximativ cinci luni, să poată fi obținute toate avizele necesare funcționării grădiniței din toamna anului viitor.
„Sperăm ca în această toamnă să putem termina de modificat clădirea, pentru ca, apoi, să începem demersurile în ceea ce privește învățământul și deja, din primăvara anului viitor, să putem face înscrieri pentru preșcolari pentru anul școlar 2018-2019”, afirmă preotul Pavel Chelaru.
Proiectul descris de părintele Chelaru începe cu o singură grupă de grădiniță în primul an, pentru ca, apoi, în fiecare an, să fie formată încă o grupă. După ce proiectul va prinde contur, în cel de-al patrulea an, copiilor care vor fi trecut pragul grădiniței în 2018 li se pregătește o școală a lor. De data aceasta, va fi vorba despre o clădire nouă și sunt studiate deja posibilități de identificare a unei zone potrivite. „Vom vedea dacă va fi vorba despre o clădire nouă sau despre o clădire adaptabilă cerințelor unei școli, deci acesta ar fi planul îndepărtat”, spune părintele Chelaru.
„Față de celelalte școli și grădinițe, diferit va fi doar spiritul”
„Sigur, fiind o grădiniță și o școală particulare, părinții vor trebui să contribuie și să le sprijine, la fel ca și membrii fundației, iar asta cred că va da o formă de eficacitate învățământului. Nu vor fi taxe mari, pentru că vom beneficia și de susținere din partea statului. Aș vrea ca această grădiniță și școală să creeze părinților, în primul rând, confortul sufletesc că al lor copil este într-un mediu de învățământ unde crește echilibrat. Însă, față de celelalte școli și grădinițe, diferit va fi doar spiritul, modul de a face educație, nimic altceva. Spiritul va fi în primul rând acela al formării umane, și nu vom pune accentul doar pe știință, doar pe partea intelectuală”, mai spune părintele Pavel Chelaru.