Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în dezbatere publică două proiecte de ghid al solicitantului pentru programul Start-Up Nation 2024, program prin intermediul căruia fiecare antreprenor eligibil va putea obține fonduri nerambursabile de maximum 50.000 de euro. Aplicanții trebuie să asigure 10% din valoarea cheltuielilor eligibile din propriul buzunar.
Fiecare beneficiar al ajutorului de minimis va trebui să angajeze minimum două persoane în cadrul noii companii. Locurile de muncă nou-create trebuie să fie cu normă întreagă și pe perioadă nedeterminată. Nu se acceptă angajarea aceleiași persoane la mai mult de o întreprindere înființată în cadrul aceluiași proiect, se arată în ghid.
Patronii vor avea la dispoziție 12 luni pentru a-și implementa planurile de afaceri. Apoi, vor trebui să mențină noile locuri de muncă, asumate în planul de afaceri, timp de minimum 24 de luni.
Start-Up Nation a creat noi controverse, legate de diverse aspecte, abordate în detaliu de Ziare.com, prin intermediul unor discuții cu specialiști în domeniu: economiști și antreprenori.
Florin Jianu, creatorul Start-Up Nation: „Programul nu-și atinge potențialul, din cauza dezinteresului autorităților”
Florin Jianu, creatorul Start-Up Nation, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat pentru în Guvernul PSD, actual președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) – ONG, este dezamăgit de evoluția programului.
„Programul ar fi avut un potențial mult mai mare, potențial care nu este atins în acest moment prin sincopele anilor precedenți și prin dezinteresul autorităților. De suferit au generații de tineri antreprenori și economia României.
Cea mai bună decizie în legătură cu acest program ar fi demararea acestuia, iar cea mai slabă decizie, lipsa unei asumări și a unor termene clare”, a declarat Jianu, pentru Ziare.com.
În opinia fostului ministru, sprijinul de 50.000 de euro pentru tinerii antreprenori este suficient pentru un start în afaceri.
„50.000 de euro reprezintă o sumă mai mult decât generoasă pentru un tânăr la început de drum și cred că acest sprijin poate reprezenta începutul și imboldul de care un tânăr are nevoie”, a precizat oficialul CNIPMMR.
Totodată, antreprenorii aflați la început de drum trebuie să fie foarte atenți la regulamentele programelor guvernamentale pentru care aplică, a mai precizat Jianu.
„Tinerii să fie atenți la faptul că regulile nu sunt opționale, ci obligatorii. Să fie extrem de riguroși și atenți în implementare, să nu trateze banii primiți ca pe un drept, ci ca pe obligații. Acestea sunt și cele mai frecvente greșeli, să tratezi superficial regulile și să ajungi să dai banii înapoi”, a avertizat fostul membru al guvernelor Ponta și Grindeanu.
Citește continuare pe Start-Up Nation 2024, aspru criticat. Verdictul specialiștilor: „Un măr otrăvit”. Marile „hibe” ale programului de sprijin pentru noii afaceriști