Acasă » ECONOMIC » Cuprul devine „noul petrol”: Analiştii sunt de părere că stocurile mici ar putea propulsa preţul la 20.000 de dolari pe tonă metrică

Cuprul devine „noul petrol”: Analiştii sunt de părere că stocurile mici ar putea propulsa preţul la 20.000 de dolari pe tonă metrică

Planeta riscă să „rămână fără cupru” din cauza diferenţelor tot mai mari dintre cerere şi ofertă, spune Bank of America, una dintre cele mai mari instituţii financiare din Statele Unite, conform CNBC.

Michael Widmer, strateg al diviziei de materii prime din cadrul băncii, spune că stocurile măsurate în tone au ajuns la niveluri nemaiîntâlnite de 15 ani, insinuând că rezervele acoperă în prezent puţin peste trei săptămâni de cerere. Estimările vin într-un moment în care economia globală începe să se redeschidă şi să se reîntoarcă la normal.

„Legat de acest lucru, ne aşteptăm la noi deficite în pieţele dedicate cuprului, urmate de un nou declin al stocurilor, în 2021 şi anul viitor. De vreme ce rezervele London Metal Exchange (LME – Bursa londoneză a metalelor – n.r.) ajung la limită, există riscul unei noi serii de declinuri”, a declarat Widmer.

Totodată, strategul a mai subliniat faptul că nivelul tot mai mare al volatilităţii din cadrul rezervelor nu este fără precedent, de vreme ce penuria de nichel din depozitele LME din 2006/7 a rezultat într-o creştere de 300% a preţului nichelului.

Bank of America estimează că deficitul va continua în 2021 şi 2022, rezultatele urmând să îşi revină în 2023 şi 2024. Totuşi, 2025 ar putea fi marcat de un nou declin ce ar putea duce preţul cuprului la 20.000 de dolari pe tonă metrică (9,07 dolar pe livră).

Cuprul este o parte esenţială în ceea ce priveşte tehnologiile sustenabile, cum ar fi bateriile pentru maşinile electrice şi alte energii derivate. În plus, pe măsură ce termenul limită pentru Acordul climatic de la Paris se apropie de final, politicile de încurajare a tehnologiilor verzi devin tot mai puternice la nivel global.

Sursa. ZF.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

VIDEO: Tir încărcat cu fier vechi, răsturnat la Vatra Dornei. Momentul a fost filmat

Un TIR încărcat cu fier vechi s-a răsturnat luni seară în localitatea Vatra Dornei. Accidentul a ...