Copiii celor doi spioni eliberați din Slovenia au aflat că sunt ruși în avionul ce îi ducea spre Moscova. Sofia, 11 ani, și Daniel, 8 ani, nu vorbeau limba și nu știau nimic despre noua lor țară de origine. Imigranții ( sau ilegalii cum mai sunt numiți) sunt cei mai valoroși spioni ai Rusiei, instruiți ani de zile pentru a imita limba și manierele străinilor și apoi trimiși în străinătate în misiuni care pot dura zeci de ani.
Avionul guvernamental rus care a aterizat joi, 1 august, la Moscova de la Ankara a transportat un amestec de spioni, asasini și criminali, jumătate din cel mai mare schimb de deținuți de la războiul rece.
Însă printre primii care au coborât scările spre pista de aterizare, unde președintele Vladimir Putin îi aștepta pentru a-i saluta pe cei întorși, au fost doi copii, cu ochii mari și confuzi.
Sofia, 11 ani, și Daniel, 8 ani, s-au născut în Argentina. Ulterior, s-au mutat împreună cu părinții lor, Maria Mayer și Ludwig Gisch, în Slovenia, unde Mayer a condus o galerie de artă online, iar Gisch a înființat o companie IT.
Mayer le-a spus prietenilor că familia a plecat din Argentina pentru a evita criminalitatea stradală. Familia vorbea spaniola acasă; copiii au mers la o școală internațională din Ljubljana, unde au studiat în limba engleză.
Acum, Sofia și Daniel se aflau pe covorul roșu al aeroportului Vnukovo din Moscova, cu o gardă de onoare militară în poziție de drepți de fiecare parte și față în față cu Putin. Președintele rus i-a înmânat Sofiei un buchet de flori. „Buenas noces“, i-a spus el copilului, cu un zâmbet.
Mai târziu, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a explicat că abia în avionul de la Ankara la Moscova părinții le-au spus pentru prima dată copiilor lor că de fapt nu sunt deloc argentinieni. Maria și Ludwig erau pseudonime; numele lor reale erau Anna Dulțeva și Artem Dulțev și erau „ilegali“ sub acoperire din cadrul agenției ruse de informații externe, SVR.
Cuplul a fost arestat în decembrie 2022, când casa familiei dintr-o suburbie liniștită a Ljubljanei a fost percheziționată de poliția înarmată, în urma unui pont primit de la un serviciu de informații aliat. După arestarea părinților lor, Sofia și Daniel au fost luați în plasament și nu au fost reuniți cu ei până la schimbul de joi.
Când jurnaliști de la „The Guardian“ a vizitat Slovenia pentru a relata despre acest caz anul trecut, niciunul dintre prietenii familiei nu a crezut că acest cuplu politicos, obișnuit, cu doi copii, ar fi putut ascunde un secret atât de dramatic. Un vecin a susținut că totul a fost inventat de jurnaliști mincinoși.
Dezvăluirile din zborul de trei ore spre Moscova trebuie să fi fost greu de asimilat: Sofia și Daniel nu vorbeau o boabă de rusă și nu știau nimic despre această țară. Acum se îndreptau spre acea destinație pentru a trăi acolo, poate pentru totdeauna.
După ce au intrat în terminalul aeroportului, i-au întrebat pe părinții lor cine a fost bărbatul care le-a dat flori pe pistă. „Nici măcar nu știau cine este Putin“, a declarat Peskov.
Instruiți ani de zile pentru a imita limba și manierele străinilor
Imigranții ( sau ilegalii cum mai sunt numiți) sunt cei mai valoroși spioni ai Rusiei, instruiți ani de zile pentru a imita limba și manierele străinilor și apoi trimiși în străinătate în misiuni care pot dura zeci de ani. Orice spionaj implică înșelăciune, dar a fi un ilegal implică înșelăciune într-un mod deosebit de visceral și intim, agenții fiind nevoiți să mintă pe toată lumea din jurul lor timp de ani de zile, inclusiv pe proprii copii.
Recent, imigranții ilegali au devenit o parte esențială a propagandei regimului Putin, cu documentare de televiziune hagiografice, cărți atent editate care relatează faptele lor patriotice și chiar statui ale unora dintre cei mai cunoscuți imigranți ilegali care apar în diferite orașe rusești. Acest mit a trecut cu vederea trauma inerentă muncii, prezentând-o în schimb ca pe un sacrificiu glorios în beneficiul patriei.
Peskov a explicat vestea cutremurătoare pe care soții Dulțev au dat-o copiilor lor în avion ca fiind o parte inevitabilă a statutului de ilegal, „făcând astfel de sacrificii de dragul muncii lor și al devotamentului față de serviciul lor“.
Soții Dulțev sunt doar ultimii dintr-un lung șir de „ilegali“ sovietici și ruși din istoria de un secol a programului care trec prin procesul complicat și dureros de a le dezvălui copiilor lor că întreaga lor educație a fost o minciună.
În cazul lui Tim și Alex Foley, de origine canadiană, prima dată când au aflat că părinții lor, Don și Ann, erau de fapt Andrei și Elena din Siberia a fost atunci când FBI-ul a bătut la ușa casei lor din Cambridge, Massachusetts, la aniversarea de 20 de ani a lui Tim, în 2010.
Abia când a ajuns la Moscova și i-au fost arătate fotografii vechi ale părinților săi purtând uniforme KGB, a înțeles în cele din urmă, a declarat Alex pentru The Guardian în 2016. Fraților le-a fost retrasă cetățenia canadiană și li s-au dat pașapoarte rusești și nume de familie noi. „Din punctul de vedere al familiei și al păstrării acesteia, chiar nu merge bine când alegi o astfel de cale“, a spus Tim.
Întrebarea principală pentru toți spionii ruși deghizați în imigranții ilegali care au copii este cum va fi dacă vreodată va trebui să le dezvăluie adevărul. A face acest lucru în străinătate reprezenta un risc operațional enorm. Ce se întâmplă dacă copiii spuneau ceva prietenilor sau profesorilor? Mulți ilegaliști, precum Dulțev, nu și-au dezvăluit identitatea copiilor decât atunci când aceștia se întorceau acasă, la sfârșitul misiunilor lor.
Un dosar dintr-o arhivă de documente KGB scoase clandestin din Rusia a relatat cazul unui cuplu ilegal care a dezvăluit adevărul când se afla deja într-un tren din Berlinul de Est către Moscova, la sfârșitul unei misiuni lungi în vest. „Băiatul a început să plângă și s-a întins pe pat, repetând același lucru: că vrea să meargă acasă și că nu va merge nicăieri altundeva“, consemna dosarul.
„Situații familiale triste…“
Într-o rară mărturisire sinceră, Vladimir Kriucikov, care a fost numit șef al direcției de informații externe a KGB în 1974, a recunoscut că viața de ilegalist a condus adesea la „situații familiale triste … și uneori ură ireconciliabilă“.
Sofia și Daniel sunt destul de tineri încât să se poată adapta la noua lor viață în Rusia, dar nu va fi o adaptare ușoară și este puțin probabil să își mai vadă vreodată prietenii din Ljubljana. Cu toate acestea, situația lor familială complicată este deja catalogată la Moscova drept un motiv de mândrie – o dovadă a eforturilor pe care le depun agenții ruși în numele patriotismului.
„Sunt atât de recunoscătoare țării noastre și atât de recunoscătoare lui Vladimir Vladimirovici [Putin]“, a declarat Dulțeva, în timp ce întreaga familie apărea luni la televiziunea rusă, plimbându-se pe terenul sediului SVR din suburbiile Moscovei.
Daniel împlinea nouă ani, iar corespondentul i-a dăruit o Ceburașka, o jucărie din desenul animat cu același nume din era sovietică și i-a întrebat dacă au învățat deja fraze rusești. Părinții lor îi priveau zâmbind, aparent neîngrijorați de prezentarea copiilor lor la televizor.
Corespondentul i-a asigurat pe telespectatori că spionajul efectuat de familia Dulțev în timpul anilor petrecuți sub acoperire a meritat totul: „Ei sunt profesioniști de înaltă clasă care și-au dedicat întreaga viață patriei, făcând sacrificii pe care oamenii obișnuiți nu le-ar putea înțelege niciodată. Și-au crescut copiii ca fiind catolici vorbitori de spaniolă. Acum vor trebui să îi învețe ce este borșul“, spune jurnalistul rus, citat de The Guardian.
Sursa: Adevărul.ro