Eurodeputaţii au validat amânarea cu un an a intrării în vigoare a textului, până la 30 decembrie 2025.
Acesta interzice comercializarea în Uniunea Europeană a produselor – cacao, cafea, soia, ulei de palmier, lemn etc. – provenite de pe terenuri defrişate după luna decembrie 2020.
Companiile importatoare, responsabile de lanţurile lor de aprovizionare, vor trebui să dovedească trasabilitatea produselor prin date de geolocalizare furnizate de agricultori, asociate unor fotografii prin satelit.
Această nouă reglementare a provocat proteste din partea firmelor de agrobusiness şi a numeroase state din Africa, Asia şi America de Sud, îngrijorate de costurile suplimentare implicate.
La presiunea Braziliei, Statelor Unite şi chiar a Germaniei, Comisia Europeană a propus amânarea cu un an a intrării în vigoare a regulamentului.
Propunerea a fost aprobată marţi de PE cu o largă majoritate (546 voturi pentru, 97 împotrivă şi 7 abţineri), după ce primise deja acordul statelor membre, în ciuda protestelor unor ONG-uri de mediu.
Greenpeace a criticat amânarea aplicării regulamentului, o ‘întârziere gravă’ în lupta contra defrişărilor, şi se teme de un eventual impact ‘fatal’ asupra acordului de liber schimb UE-Mercosur.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat recent în Uruguay pentru a finaliza acest acord, care, pentru a fi ratificat, are nevoie de aprobarea a cel puţin 15 state membre ale UE reprezentând 65% din populaţie, şi de o majoritate de voturi în PE. Sursa: Pro TV