Acasă » EVENIMENT » Școli cu closetul în curte. Guvernul a dat bani, primarii n-au construit, acuză ministrul
nomad

Școli cu closetul în curte. Guvernul a dat bani, primarii n-au construit, acuză ministrul

În urma unei „razii”, Ministrul Educației, Monica Anisie, a constatat un adevărat dezastru la mai multe școli și grădinițe din județul Ialomița.Aceasta s-a arătat „indignată” din cauza primarilor din comunele Axintele și Sălcioara, care puteau să acceseze fondurile necesare pentru a dota școlile și grădinițele cu toalete.„Sunt indignată că aceşti colegi, profesori ai mei, au privit lucrurile ca pe o normalitate atunci când i-am întrebat unde se duc copiii la baie. Au spus: ‘în curte’. Sunt indignată că autorităţile publice locale, de 30 de ani, nu investesc în educaţie. Au fost alocate fonduri printr-o hotărâre de guvern, aveau posibilitatea să construiască aceste toalete, aveau posibilitatea de a îmbunătăţi viaţa copiilor la şcoală şi mulţi dintre ei nu au făcut-o – asta este, de fapt, problema. Ne mirăm la fiecare început de an şcolar de ceea ce se întâmplă. Nu ar trebui să ne mirăm, autoritatea publică locală trebuie să investească în educaţie. Avem exemple de bună practică”, a spus Monica Anisie după prima vizită, în comuna Axintele. Ministrul a mai constatat că una dintre grădinițe nu este păzită și că micuții trebuie să meargă prin noroi până la toaleta din fundul curții.

Bani alocați degeaba. Bătaia de joc a primarilor

„Banii care au fost alocaţi printr-o hotărâre de guvern, au fost alocaţi nu numai pentru una din primării, au fost alocaţi bani pentru toate cele 856 de unităţi de învăţământ care aveau astfel de toalete, în curte, şi aceşti bani, unii dintre primari, i-au returnat, pentru că nu au făcut nici măcar proiectul, nu au luat nici măcar banii de proiectare pentru aceste toalete. Aici ne aflăm fix în această situaţie”, a mai spus ministrul Educaţiei după vizita din Axintele.

Ministrul trage semnalul de alarmă

După vizita din comuna Sălcioara, ministrul și-a propus să meargă cât mai mult „pe teren”, să contacteze profesorii și să constate dacă autoritățile publice locale accesează sau nu fondurile pentru toalete: „Aţi observat că nu există, degeaba au fost alocate fondurile, că nu au fost accesate. Pornind de la acest lucru, am descoperit şi alte probleme cu care se confruntă colegii mei profesori, dar mai ales mă preocupă modul în care sunt asigurate condiţiile pentru elevi. Pentru că nu sunt cele mai bune condiţii în care învaţă, mai ales preşcolarii”.

Tot la Sălcioara, ministrul a aflat că primarul nu decontează naveta profesorilor. Drept scuză, edilul a invocat că bonurile pentru decontare nu ar fi corespunzătoare, însă directorul școlii a precizat că aceste cheltuieli nici măcar nu au fost prevăzute în bugetul primăriei.

„Observaţi cu câtă nonşalanţă tratează primarul această problemă care este în unitatea de învăţământ. Am întrebat dacă ştia de problemă, a răspuns că da, în momentul în care i-am adresat întrebarea dacă şi-ar lăsa copilul să înveţe într-un mediu toxic, dumnealui a spus că n-a ştiut până acum de această problemă. Pentru ceea ce se întâmplă acolo trag un semnal de alarmă şi-l rog pe domnul primar să se preocupe pentru ca mâine aceşti copii să înveţe în condiţii bune, pentru că nu se poate să mai intre în mirosul de acolo. Am avut deja copii intoxicaţi cu fum, deci nu se mai poate să-şi continue copiii activitatea acolo”, a adăugat Anisie.

Sursa: evz.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Demersuri privind amenajarea noului Cimitir Municipal. Enoriași supărați că nu au mii de euro pentru un loc de veci

Pași mărunți în demersurile privind amenajarea noului cimitir din municipiul Pașcani. De câțiva ani de ...