Acasă » ECONOMIC » Se ieftinesc gazul și curentul electric în România, avertizează ministrul de Finanțe. Care vor fi noile tarife
pmp

Se ieftinesc gazul și curentul electric în România, avertizează ministrul de Finanțe. Care vor fi noile tarife

După o creștere explozivă și nejustificată în opinia multor români a prețurilor la utilități, ministrul de Finanțe anunță în an preelectoral scăderea tarifelor pentru populație.

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe susținut de PSD, din Guvernul Nicolae Ciucă, anticipează o scădere a prețurilor din energie. Anunțul a fost făcut vineri, 12 mai.

„Economia și cetățenii nu trebuie să plătească erorile sau distorsiunile unei piețe imperfecte, în continuare. Trebuie să înțelegem că acum avem un preț scăzut la energie. Avem o inflație astăzi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflației o reprezintă intervenția Guvernului, intervenție criticată de-a lungul timpului de piață, asupra prețurilor la energie.

Deci iată un efect care se va propaga într-un orizont de timp și către populație. De fapt, deja se simte la facturi, dar se va simți și la celelalte prețuri la bunuri și servicii.

Drept pentru care este necesară o analiză de context pe noul context de preț mediu pe ultimele luni dar și pe ‘futures’, pentru că ceea ce avem în Bursă, se observă un preț mult mai mic anul acesta decât anul viitor și o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin pentru cetățeni și pentru economie la noul context”, a explicat Adrian Câciu, zilele trecute.

„Adaptarea unei scheme poate să însemne prețuri și mai mici. Haideți să vedem care va fi rezultatul analizei, când se va face, pentru a ajunge la prețuri care sunt cele din piață”, a completat analistul.

Ieftinirile ar putea fi consistente:

Cu cât s-ar reduce factura la energie electrică (la un consum de 350kW)

Preț plafon: 1,3 lei – sumă factură: 455 lei

Preț plafon: 1,1 lei – sumă factură: 385 lei

Cu cât s-ar reduce factura la gaze (la un consum de 1500 kWh) 

Preț plafon: 0,31 bani- sumă factură: 465 lei

Preț plafon: 0,25 bani – sumă factură: 375 lei

Între timp, economistul Adrian Negrescu a anunțat cum sunt operate, de fapt, scumpirile și ieftinirile la gaze și curent electric: din pix.

Continuare pe RomâniaTV.net

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Conferință de presă PRO România Pașcani. Analiză și concluzii după alegerile locale

Astăzi, reprezentanții PRO România Pașcani au susținut o conferință de presă, așa după cum obișnuiesc ...