STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » REGIONAL » Harlau » 4.577 permise de conducere au fost retinute de politistii rutieri pe intregul judet. 940 de certificate de înmatriculare au fost retrase
pmp

4.577 permise de conducere au fost retinute de politistii rutieri pe intregul judet. 940 de certificate de înmatriculare au fost retrase

 

În urma analizei situaţiei operative pe raza judeţului Iaşi, în primele 9 luni ale anului 2017, cu privire la evoluţia situaţiei indicatorilor statistici, s-au evidenţiat mai multe aspecte pozitive.

Astfel, în lunile ianuarie – septembrie a.c. se constată  o scădere a infracţiunilorsesizate cu 10%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acest lucru datorându-se acţiunilor preventiv-reactive organizate şi desfăşurate de poliţiştii ieşeni.

De asemenea, în perioada ianuarie-septembrie 2017, se înregistrează o scădere a numărului de infracţiuni sesizate contra persoanei cu 14% şi a celor contra patrimoniului cu 9 %.

Totodată scade numărul furturilor sesizate cu 9%, faptele de lovire sau alte violenţe cu 15 %, faptele de vătămare corporală scad cu 50%, iar faptele de ameninţare sesizate au fost cu 17% mai puţine. De asemenea, scade numărul infracţiunilor de distrugere cu 7 procente, iar numărul faptelor de înşelăciune cu 6%.

În ceea ce priveşte situaţia infracţiunilor de furt sesizate, scade cu 13% numărul furturilor din auto, iar furturile din locuinţe scad cu 9%, iar cele din societăţicomerciale scad cu 7%.

De asemenea, se înregistrează o scădere a violurilor semnalate cu 9%, iar infracţiunile de act sexual cu un minor scad cu 29 %.

În perioada analizată s-a constatat că principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost: viteza neadaptată la condiţiile de drum, abateri comise de biciclişti, neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor şi pietonilor.

Poliţiştii rutieri au aplicat 50.349 de sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G. nr. 195/ 2002. Au fost reţinute în vederea 4.577 permise de conducere şi au fost retrase 940 de certificate de înmatriculare. Deasemenea, au fost constatate şi cercetate 1143 de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

În primele 9 luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se înregistrează o scădere cu 17% a numărului de victime rănite grav şi cu 8 % a numărului de victime rănite uşor, în urma accidentelor rutiere. De asemenea, numărul accidentelor rutiere grave scade cu 8%.

În primele 9 luni ale anului2017, se înregistrează o scădere a numărului de sesizări, privind fapte comise în şcoli sau în zone adiacente acestora cu 15%.

În urma acţiunilor desfăşurate, poliţiştii de din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au constatat 37 de infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor, au confiscat 63 de arme şi 1956 bucăţi de muniţie.

În perioada menţionată, au fost eliberate 88.582 caziere judiciare, dintre care 637 pentru persoane juridice.

Pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, poliţiştii ieşeni au desfăşurat, pe parcursul primelor  9 luni din acest an, 2.334 de acţiuni de amploare, 22.049 de controale directe şi 78 de razii. De asemenea, au fost efectuate 335 de comisii rogatorii şi au fost soluţionate 23.366 de petiţii şi scrisori primite de la cetăţeni.

S-au înregistrat 595 de participări ale poliţiştilor ieşeni  la măsuri de ordine cu ocaziaadunărilor publice şi au fost puse în aplicare 1.302 de mandate de aducere.

Pe parcursul primelor nouă  luni ale acestui an, poliţiştii ieşeni au aplicat  25.234 de sancţiuni contravenţionale laLegea nr. 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, 2.778 la Legea 12/1990, privind activităţile de comerţ ilicit şi 639 la Legea nr. 333/2003, privind paza bunurilor şi obiectivelor.

Principalele obiective ale I.P.J. Iaşi pentru anul 2017 sunt: reducerea numărului de infracţiuni judiciare şi a infracţionalităţii stradale sesizate prin intensificarea activităţilor specifice şi creşterea gradului de vizibilitate a forţelor de ordine. De asemenea, se are în vedere reducerea numărului de accidente rutiere.

 

About Eduard PANAIT

Jurnalist

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Cum poţi intra în comă de la caniculă. Medic: „Atenţie la aceste simptome!”

Administrația Națională de Meteorologie a emis Cod Roșu de caniculă pentru mai mult de jumătate ...