Acasă » REGIONAL » Iasi » Era să-și ucidă fătul în timpul nașterii acasă cu „dula“. S-a ales cu plângere penală
pmp

Era să-și ucidă fătul în timpul nașterii acasă cu „dula“. S-a ales cu plângere penală

Fenomenul naşterii naturale acasă, însoţită doar de o femeie pentru suport psihologic, nu medical, aşa-numita „dulă“, ia în ultima vreme amploare şi în România, fiind mai răspândit în Occident. Doar că acolo dula are şi pregătire de moaşă. Șefii Maternităţii „Cuza Vodă“ au anunţat că vor face plângere penală în acest caz, pentru tentativă de omor, scrie Ziarul de Iasi.

O gravidă şi copilul ei nou-născut au fost la un pas de moarte după ce mama a decis să nască acasă, asistată de o „dulă“. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu termenul, „dula“este o persoană care asistă mamele care doresc să nască la domiciliu. Curentul care a început să devină po­pular şi în  România, provine din Occident, unde multe dintre mame nasc acasă asistate de „dule“. Diferenţa este că, în Occident, dulele sunt de fapt persoane cu studii şi experienţă de moaşe, şi ştiu în ce situaţii gravida poate naşte la domici­liu sau nu. În schimb, în România „dulele“ la care apelează viitoarele mămici nu au astfel de pregătire.

Astfel se explică ceea ce s-a întâmplat la Iaşi: deşi gravida avea uter cicatricial de la o naştere din urmă cu un an şi jumătate, „dula de România“ a acceptat să o asiste la domiciliu la aducerea pe lume a celui de-al doilea copil. Naş­tere naturală la domiciliu s-a complicat, însă, mama ajungând în stare gravă la Maternitatea „Cuza Vodă“.

„A avut un mare noroc că am reuşit să le salvăm viaţa. Este imens riscul la care s-a expus această mamă, cât şi riscul la care şi-a expus copilul. Naşterile la femei cu uter cicatricial sunt grevate de risc foarte mare, cu complicaţii care pot apărea oricând şi care pot fi dificil de controlat, mai ales dacă nu există o echipă de medici cu experienţă în astfel de cazuri. Femeia aceasta cât şi copilul ei au fost la un pas de moarte, şi intenţionăm să depunem plângere penală pentru ca autorită­ţile să cerceteze cazul“, a declarat  prof. dr. Mir­cea Onofriescu.

Un curent in vogă

Curentul „naştere naturală, la domiciliu“ începe să aibă adepte şi în România de mai mult timp. Din păcate, lucrurile nu se desfăşoară însă ca în Occident, unde mamele care doresc să nască la domiciliu sunt asistate de o persoană calificată ca moaşă, cu experienţă, şi care poate discerne atunci când este posibilă naşterea acasă sau trebuie ca mama să meargă imediat la spital. În România, se pare că au preluat doar denumirea, medicii obstetricieni atenţionând că „dulele“ de România nu au calificarea necesară pentru a asista o naştere la domiciliu.

Astfel, o ieşeancă de 31 de ani a ajuns sâmbătă seara la Maternitatea „Cuza Vodă“ în stare foarte gravă după ce timp de mai multe ore a încercat să nască acasă, asistată şi încurajată de „dulă“. Gravidă a povestit medicilor că travaliul s-a declanşat la ora 14.30, şi a ajuns la spital abia la ora 20.00, după ce „dula“ a înţeles că ceva nu este în regulă.

„Fătul era cu capul blocat, iar mama cu risc foarte mare de complicaţii care îi puneau şi ei viaţa în pericol. A fost o minune că nu au murit, dar e posibil ca bebeluşul să aibă pro­bleme mai târziu din cauza perioadei prelungite de hipoxie – creierul nu a fost suficient oxigenat. În prezent mama este încă internată, dar refuză să ne dezvăluie numele dulei. Ne-a spus doar că este o persoană pregătită să o asiste psihologic la naştere şi că aceasta chiar i-ar fi explicat că există riscuri la naşterea naturală pe un uter cicatricial. Nu ştiu ce explicaţii i-a dat, dar dacă ar fi fost o persoană cu adevărat pregătită, nu ar fi acceptat ca această femeie să nască acasă. O naştere la o femeie cu uter cicatricial este o naştere complicată şi grevată de riscuri chiar şi într-un spital. Mă îndoiesc că acea „dulă de România“ avea pregătire de moaşă. Noi avem în maternitate moaşe cu o experienţă excepţională, care au asistat mii de naşteri, şi vă garantez că niciuna nu ar accepta să asiste o naştere la domiciliu la o gravidă cu uter cicatricial. O persoană cu pregătire şi experienţă ştie că naşterea la domiciliu pentru gravidele cu uter cicatricial poate duce atât la decesul mamei, cât şi al copilului“, a declarat prof.dr. Mircea Onofriescu, preşedintele Socie­tăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie.

Plângere penală: gravida nu vorbeşte

Medicul a mai precizat că va depune plângere penală, atât în nume personal, cât şi în numele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie. Acesta consideră că situaţia este foarte gravă, şi autorităţile trebuie să descopere şi să tragă la răspundere persoanele care prin oferirea acestui tip de asistenţă, fără să cunoască riscurile la care expun gravidele şi copiii, le pun viaţa în pericol.

„Nu sunt împotriva naşterilor la domiciliu. Dar numai dacă mamele sunt asistate de moaşe cu experienţă, dacă există un consimţământ scris şi semnat de ambele părţi şi, cel mai important, dacă naşterea la domiciliu este sigură. În niciun caz nu recomand naştere la domiciliu pentru mamele care în urma unei cezariene au uter cicatricial. Şi, de asemenea, nu recomand naştere la domici­liu nici la gravidele care se află la prima sarcină. Putem vorbi de naştere la domiciliu asistată de o moaşă cu experienţă la o mamă sănătoasă, care are cel puţin experienţa unei prime naşteri naturale care a decurs fără probleme. De asemenea, e indicat ca cea mai apropiată maternitate din zonă să fie anunţată că are loc o naştere la domiciliu, şi dacă apar probleme echipa de medici să fie pregătită să intervină foarte repede. Sfătuiesc mamele care doresc să apeleze la dule în Ro­mânia să se documenteze foarte bine în legătură cu experienţa persoanei respective şi să discute cu medicul care le urmăreşte sarcina. Nu e o joacă, e viaţa lor şi a copilului lor în joc“, a încheiat medicul Onofriescu.

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

De ce crede instanța că Radu Mazăre nu s-a îndreptat în 5 ani de ÎNCHISOARE. Judecătorii vor ”garanții că nu va continua să săvârșească infracțiuni”

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, execută, din 2019, o pedeapsă de nouă ani de ...