Acasă » IT / Stiinta » Adevărul științific despre Zombie. Ce spun cercetătorii
nomad

Adevărul științific despre Zombie. Ce spun cercetătorii

Întrebarea care a captat recent atenţia mai multor oameni de ştiinţă: „Va fi oare posibil ca zombie să iasă cu adevărat din pământ?”. Răspunsurile continuă să vină.Cercetătorii s-au declarat fascinaţi de acest subiect şi au realizat o serie de studii pe câteva specii de vieţuitoare.

Deşi hoardele de morţi-vii care terorizează cartiere întregi de oameni reprezintă o temă deja abordată în mai multe filme şi seriale aparţinând genului horror, zombie, bineînţeles, nu există în lumea reală. „Chiar aşa să fie?”, s-au întrebaţi câţiva cercetători.

În realitate, există tot mai multe documentări despre diverşi paraziţi capabili să modifice comportamentului vieţuitoarelor pe care le-au ales în calitate de gazdă – şi tot mai multe studii arată că oamenii nu sunt nici ei complet imuni la acest gen de manipulări „în stil zombie”.

Subiectul o fascinează pe Athena Aktipis, profesoară de biologie la Universitatea Arizona din Tucson, care este şi autoarea unui podcast intitulat „Zombified” („Zombificat”).

„Mai mult de jumătate dintre speciile pe care le cunoaştem pe Terra sunt parazite”, a explicat ea pentru AFP.

Un exemplu în acest sens este ciuperca Ophiocordyceps. Ea eliberează în atmosferă spori, care, atunci când infectează corpul unei anumite specii de furnică, îi permit să preia controlul asupra activităţii motrice a acesteia.

Ciuperca forţează astfel insecta să se îndepărteze de suratele sale şi să se agaţe de o plantă, înainte de a muri, afectată de o infecţie. O nouă ciupercă creşte atunci din capul victimei şi eliberează la rândul ei spori care vor afecta alte furnici, repetând astfel acelaşi ciclu la un interval de două-trei săptămâni.

„Suntem complet convinşi că aceste comportamente ale furnicilor sunt pe deplin în avantajul ciupercii menţionate”, a explicat Charissa de Bekker, profesor-asistent de biologie la Universitatea Central Florida (UCF), care efectuează studii pe aceste două specii cu scopul de a înţelege mai bine procesul de controlare a organismelor-gazdă.

Un alt exemplu: viespile-galicole, ţinte ale unor alte viespi parazitare.

Kelly Weinersmith, profesoară de biologie la Universitatea Rice din Houston, a făcut parte dintr-o echipă de cercetători care au descoperit un fenomen deosebit. La început, totul pare că se desfăşoară normal: prima viespe depune ouă într-o cavitate formată în scoarţa unui stejar, denumită „criptă”. Larva creşte acolo şi apoi roade pereţii cavităţii pentru a ieşi în aer liber la finalul ciclului ei de creştere. Sursa: evz.ro

G&B beton

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Cât costă Netflix în România, comparativ cu restul ţărilor din Europa

Netflix a avut parte de o lansare internaţională cu câţiva ani în urmă, pornind simultan ...