ANAF-ul vine in sprijinul contribuabililor, informandu-i cu privire la aplicarea unor masuri de amnistie fiscala si acordarea unor bonificatii.
Contribuabilii arondati SERVICIULUI FISCAL MUNCIPAL PASCANI, care inregistreaza datorii catre bugetul general consolidat, pot scapa de penalitati si dobanzi daca isi achita debitul principal integral.
Debitorii persoane fizice si juridice, inclusiv institutiile si autoritati publice, pot beneficia de anularea de accesorii (dobanzi si penalitati) aferente obligatiilor bugetare administrate de organul fiscal central (ANAF), inclusiv de catre organele vamale, daca se sting prin orice modalitate toate obligatiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024.
De asemenea, se anuleaza dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente diferentelor de obligatii bugetare principale declarate suplimentar prin declaratie rectificativa cu scadenta anterioara datei de 31 august 2024 inclusiv, daca declaratia rectificativa este depusa incepand cu data de 1 septembrie 2024 pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024.
In cazul persoanelor fizice se anuleaza si o parte a obligatiilor principale restante inregistrate pe CNP, in procent de 50% pentru obligatii principale cu un cuantum mai mic de 5.000 lei si de 25% pentru obligatii principale mai mari de 5.000 lei.
“Pentru a beneficia de aceste facilitati fiscale, contribuabilii trebuie sa depuna in prima vaza o notificare, fie prin SPV (Spatiu Privat Virtul, daca are) persoana fizica iar persoana juridica obligatoriu prin SPV. Organul fiscal de care apartine in speta Serviciul Fiscal Municipal Pascani, analiza notificarea depusa dupa care intocmeste si eliberaza un certificat de atestare fiscala in care sunt trecute obligatiile fiscale principale (debitele) si obligatiile fiscale accesorii ) adica penalitatile si dobanzile. Dupa primirea certificatului de atestare fiscala, contribuabilul procedeaza la achitarea debitului principal integral sau cota parte din acesta si depune la organul fiscal pana cel tarziu 25 noiembrie 2024. In cazul persoanelor fizice cu datorii pana in 5000 de lei, acestea beneficieaza de reducerea cu 50% a obligatiilor fiscale principale si anularea integrala a accesoriilor. Pentru persoanele fizice cu datorii mai mari de 5000 de lei, acestea beneficieaza de reducerea cu 25% a obligatiilor fiscale principale si anularea integrala a acesoriilor. In cazul persoanelor juridice acestea beneficieaza doar de anularea integrala a accesoriilor.
Un alt element foarte important este, contribuabil fie persoana fizica fie persoana juridica trebuie sa depuna toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare” ne-a precizat Sorin Ursan, inspector principal la ANAF.
Ads.
Persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale vor depune cerere de anulare separat pentru codul unic de inregistrare fiscala si pentru CNP, iar organul fiscal verifica indeplinirea conditiilor distinct pe fiecare tip de cod.
Facilitatile se aplica si in cazul deciziilor de impunere emise ca urmare a unui control fiscal in derulare la data de 6 septembrie 2024, data intrarii in vigoare a OUG 107/2024, pentru obligatiile bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
– toate diferentele de obligatii bugetare principale individualizate in decizia de impunere sunt stinse prin orice modalitate, pana la termenul de plata prevazut de lege;
– cererea de anulare a accesoriilor se depune in termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, sub sanctiunea decaderii.
Se supun anularii si dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv si stinse pana la aceasta data daca:
– sunt stinse obligatiile bugetare principale si accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plata cuprinse intre data de 1 septembrie 2024 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024;
– sunt depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare.
Contribuabilii platitori de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microintreprinderilor, care au achitate datoriile fata de buget la zi, beneficiaza de o bonificatie de 3% din impozitul pe profit anual si din impozitul pe veniturile
microintreprinderilor, aferente anului fiscal 2024.
Bonificatia se acorda contribuabililor care indeplinesc urmatoarele conditii:
– au depus toate declaratiile conform vectorului fiscal;
– au stins integral si la termenele prevazute de lege obligatiile privind impozitul pe profitul anual/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, aferente anului 2024;
– nu inregistreaza nicio alta obligatie fiscala/bugetara restanta la termenul legal pentru depunerea declaratiilor prin care se declara impozitul pe profit anual aferent anului 2024, respectiv prin care se declara impozitul pe veniturile
microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024.
Organul fiscal la care este arondat contribuabilul,constata din oficiu indeplinirea conditiilor pentru acordarea bonificatiilor prin emiterea unei decizii, dupa expirarea termenului de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit anual aferenta anului fiscal 2024 si dupa expirarea termenului de depunere a declaratiei privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferenta trimestrului IV al anului fiscal 2024.
Sumele care fac obiectul bonificatiei nu se restituie, ci se utilizeaza pentru compensarea cu obligatiile fiscale ale contribuabilului.