STIRI DE ULTIMA ORA
Acasă » EVENIMENT » Armata ucraineană rămâne fără oameni. Soldaţii sunt epuizaţi şi cu moralul slab: „Frontul riscă să fie spart de ruşi”
pmp

Armata ucraineană rămâne fără oameni. Soldaţii sunt epuizaţi şi cu moralul slab: „Frontul riscă să fie spart de ruşi”

Război în Ucraina. Unitățile ucrainene de infanterie din prima linie se plâng de o lipsă acută de soldați iar moralul de luptă scade; ei avertizează că fără întăriri, frontul riscă să fie spart, relatează Washington Post.

The Washington Post a publicat un articol foarte sumbru despre situația de pe front, unde trupele ucrainene se confruntă nu doar cu o lipsă uriașă de obuze, ci și de soldați. „Armata ucraineană se confruntă cu o lipsă critică de infanterişti, ceea ce duce la epuizare și la scăderea moralului pe front” relatează Wahington Post, citând chiar soldaţi aflaţi în prima linie. Este o nouă dinamică periculoasă pentru guvernul de la Kiev, la doi ani de când Rusia a declanşat un război măcinător și sângeros.

Cel puţin 10 soldați și comandanți ucraineni care au acordat interviuri în ultimele zile au declarat că cea mai critică problemă pentru ei acum este lipsa de oameni în timp ce Rusia a recăpătat inițiativa ofensivă pe câmpul de luptă și şi-a intensificat atacurile.

Un comandant de batalion a spus că unitatea sa are în prezent mai puțin de 40 infanterişti, adică soldații dislocați în tranșeele din prima linie, pentru a opri atacurile ruseşti. Un batalion complet echipat ar trebui să aibă peste 200 de oameni. Un alt comandant a spus că unitatea sa este la fel de epuizată. Soldații ucraineni intervievați au vorbit sub protecţia anonimatului, deoarece nu erau  autorizați să vorbească cu presa și pot fi pedepsiți pentru comentariile lor.

Soldaţii de pe front, înfuriaţi de dezbaterea de la Kiev privind mobilizarea

Washington Post notează că aceste rapoarte privind o lipsă acută de soldaţi vin în timp ce președintele Zelenski se pregătește să-l înlocuiască pe comandantul șef al Forțelor Armate Ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi. Unul dintre principalele dezacorduri între cei doi este câți soldați noi trebuie să mobilizeze Ucraina. Administraţia prezidențială de la Kiev a refuzat să comenteze informaţiile şi i-a trimis pe jurnaliştii americani să adreseze întrebări Ministerului Apărării, care la rândul său i-a trimis la Statul Major al Armatei Ucrainene. Iar Statul Major nu a răspuns la solicitarea de a face comentarii.

Zalujnîi i-a spus lui Zelenski că Ucraina are nevoie de aproape 500.000 de soldați noi, dar președintele a respins aceste cifre atât în privat, cât și în public. Zelenski a spus că vrea mai multe explicaţii din partea conducerii militare cu privire la motivul pentru care sunt necesari atât de mulți soldaţi și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care guvernul ar urma să-i plătească.

Asistența financiară din partea partenerilor occidentali nu poate fi folosită pentru a plăti salariile soldaților, iar bugetul Ucrainei este deja sub presiune. Ajutorul de 60 de miliarde de dolari propus de președintele Joe Biden este în continuare blocat în Congres. Uniunea Europeană a aprobat săptămâna trecută un ajutor de aproape 54 de miliarde de dolari, după săptămâni de opoziție din partea premierului ungar Viktor Orban.

Dar dezbaterea de la Kiev despre mobilizare i-a înfuriat pe soldații din prima linie. Oleksandr, un comandant de batalion, a spus că unitatea sa este la 35% din ceea ce ar trebui să fie. Un al doilea comandant de batalion dintr-o brigadă de asalt a spus că lipsa de personal a ajuns tipică pentru unitățile care îndeplinesc sarcini de luptă.

Comandant ucrainean: Frontul se va prăbuși undeva fără noi oameni

Întrebat câți soldați noi a primit, fără a-i include pe cei care s-au întors după ce au fost răniţi şi s-au refăcut, Oleksandr a spus că batalionul său a primit cinci oameni noi în ultimele cinci luni. El și alți comandanți au spus că noii recruți tind să fie slab pregătiți şi apare dilema dacă pot fi trimişi imediat pe câmpul de luptă, deoarece deşi întăririle sunt extrem de necesare, există riscul să fie răniți sau uciși pentru că sunt începători.

Continuarea pe Observatornews.ro

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Lista substanțelor care afectează șoferii va fi actualizată. Anunțul ministrului Sănătății 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi, după ședința de Guvern, că lista cu substanţele ...