Acasă » REGIONAL » Moldova » AUDIO | IMNUL Pașcaniului, din nou pus în discuție. O creație cu versuri controverse, opinia unora
thomplast

AUDIO | IMNUL Pașcaniului, din nou pus în discuție. O creație cu versuri controverse, opinia unora

Mulți poate nu cunosc faptul că municipiul Pașcani are un IMN. Creația artistică a fost realizată în anul 2006, la solicitarea fostului primar, răposatul Neculai Rățoi. La acea vreme edilul șef a dorit ca municipalitatea să aibă un cântec reprezentativ desemnându-l pe purtătorul de cuvânt, actual consilier local PSD, epigramistul Vasile Avrămiuc să se ocupe de acest lucru. Zis și făcut numai că aleșii locali de atunci nu au fost mulțumiți de linia melodică cât și de o parte din versuri. Mai precis, edilii au fost nemulțumiți de faptul că imnul orașului duce mai degrabă spre un cântec de pahar. Alții au considerat că pare un tip de cântec specific anilor dinainte de 1990. Ca urmare propunerea a fost îndeplinită însă cei care au realizat întregul cântec solemn nu au fost remunerați pentru activitatea prestată. Este vorba despre compozitorul muzica Constantin Bardan în colaborare la versuri cu Vasile Avrămiuc și voce Constantin Florescu.

În ședința ordinară de astăzi, consilierul local PSD Vasile Avrămiuc, cel care a scris versurile, a solicitat ca IMNUL să fie luat în considerare de către municipalitate. ”Nu solicit nimic altceva decât ca acest IMN care a fost făcut în 2006 să fie luat în considerare. La acea vreme trebuia achitată suma de 2000 euro, un euro fiind la o valoare de trei lei și ceva. Însă nu s-a mai plătit nimic. Eu am discutat cu compozitorul și din bun simț am achitat din banii mei o mie și ceva de euro. Așa a fost la vremea aia, au zis să vorbesc, să mă implic și nu s-a mai făcut nimic. Este păcat ca acest imn să nu fie acum promovat la evenimente, mai ales că au trecut atâția ani de când a fost făcut. Eu nu am cerut bani decât ca acest imn să fie promovat de municipalitate”, a declarat consilierul local Vasile Avrămiuc.

Primarul Dumitru Pantazi a precizat faptul că are cunoștințe despre acest aspect și a venit cu precizarea că va lua în considerare această solicitare. Consilierul local PNL, Marius Pintilie a intervenit pe subiect, deși nu avea cunoștințe de existența acestui IMN, fapt recunoscut și de el, dar a propus ca acest cântec dedicat municipalității să fie ceva oficial. Liberalul a mai propus ca la fiecare eveniment important pentru municipalitate să se folosească această creație.

Opozantul PNL, consilierul local Claudiu Bodoașcă a fost cam singurul liberal care a fost interesat să asculte oda adusă municipalității. Acesta a și comentat versurile cu ceilalți colegi prezenți precizând faptul că în mare este de acord, mai ales că face referire la nodul feroviar și alte aspecte emblematice ale municipalității. Însă a fost nemulțumit de faptul că se precizează că Pașcaniul ar fi un oraș tânăr, frumos și cu industrie lucru care ar fi neadevărat în opinia sa.

”Nu m-a impresionat în mod deosebit acest Imn. Nu pot să îmi exprim clar o opinie pentru că nu sunt de meserie. Consilierii PSD au spus că ar cunoaște linia melodică. Spune (în versurile imnului – n.r.) ceva că este un oraș tânăr și frumos dar nu mai este așa tânăr și frumos. Nu mai cred. Populația este îmbătrânită la oraș și nu cred că va fi pe placul la multă lume. Nu știu dacă mai este foarte înfloritor, plin de viață și tânăr. Nu cred că mai este de actualitate. Este o populație îmbătrânită, nu mai este atât de înfloritor pentru că multă industrie s-a dus. Cea mai bună soluție este o consultare publică, cetățenii să-și exprime opinia dacă îi reprezintă. Să ne asumăm dacă de mâine, să zic așa, să fie IMN-ul oficial al Pașcaniului. Ar trebui ca cineva să își asume acest IMN, să avem și noi un IMN, dar nu știu dacă acesta este cel mai bun”, a declarat consilierul local PNL, Claudiu Bodoașcă.

Scurt istoric

Ideea unui cântec al municipiului i-a venit primarului Neculai Rățoi, în anul 2006, care a fost dispus să plătească circa 2.000 de euro drepturi de autor pentru creația artistică. Numai că odată realizat, prezentat în legislativul local aleșilor de la acea vreme, versurile nu au au fost deloc pe placul consilierilor. Liberalii considera că Pașcaniul nu e deloc “tânăr și cochet” și, prin urmare, versurile trebuie schimbate pentru că nu reflecta realitatea. În replică, autorul poeziei a protestat spunând ca nu poate să prezinte în imn “părțile rele ale orașului” pentru că nu ar fi corect. Democrații au pus capăt controversei propunând că, înainte de a fi supus la vot, imnul cu pricina să fie difuzat în mass media pentru ca oamenii să își spună punctul de vedere. Iată refrenul care i-a nemulțumit pe aleșii de la acea vreme: “Te cânt cu drag, oraș Pașcani,/Trecut de cinci sute de ani./Ești tânăr, vesel și cochet,/Iubit oraș de pe Siret./Cântăm cu toții în ritm sprintar/ Vestitul centru feroviar/Să prospere an de an/ Plaiul nostru pășcănean.”

About Catalin MIHAILA

Jurnalist Redactor - șef

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Costel Iosub Tatarusi - Jurnalul Regional

DOC | „Primăria mobilă” la Tătăruși. Funcționarii publici vin în sprijinul cetățenilor pentru colectarea taxelor și impozitelor. Bonificație de 10% pentru contribuabili

Conducerea Primăriei comunei Tătăruși a inițiat o procedură care vine în sprijinul cetățenilor ce doresc ...