De zeci de ani, avocado a fost etichetat ca un aliment gras care trebuie evitat. Cu toate acestea, o mare parte din grăsimile acestui fruct sunt mononesaturate şi protejează împotriva multor afecțiuni grave, printre care și cancerul.

Avocado este un aliment perfect echilibrat nutriţional, ce conţine aproape toate substanţele nutritive esenţiale, pe care organismul noastru nu le poate produce singur. Ceea ce este cu adevărat fascinant este faptul că are o cantitate incredibilă de antioxidanţi, care poate inversa îmbătrânirea, informează evz.ro. Redăm mai jos câteva dintre benficiile pe care acest fruct le are asupra organismului fiecăruia dintre noi:

1. Are în compoziţie 18 aminoacizi care participă la formarea proteinelor complexe, esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

2. Avocado conţine acid folic (vitamina B9) şi vitamina B6, ce contribuie la normalizarea nivelului de homocisteină, care, într-o cantitate mare, poate avea efecte toxice, crescând riscul bolilor cardiovasculare.

3. Conţine cu 35% mai mult potasiu decât o banană. Acest mineral este extrem de important pentru buna funcţionare a aparatului cardiovascular.

4. Grăsimile care se găsesc în fructul de avocado cresc colesterolul bun (HDL) şi scad colesterolul rău (LDL), iar trigliceridele se transformă într-un adevărat adjuvant nutriţional pentru pacienţii dislipidemici.

5. Prin conţinutul bogat în fibre joacă un rol esenţial în sănătatea sistemului digestiv. Fibrele insolubile curăţă colonul, previn constipaţia şi pot participa la prevenţia cancerului corolectal, pe când cele solubile reglează apetitul (prelungind senzaţia de saţietate).

6. Bogat în nutrienţi, poate fi un ingredient cheie în măştile cosmetice, deoarece conferă strălucire pielii şi părului.

7. Avocado conţine glutation, o proteină cu rol esenţial în funcţionarea optimă a sistemului imunitar şi a sistemului nervos.

8. Persoanelor care suferă de diabet sau se confruntă cu disglicemii le recomand să introducă în alimentaţie acest fruct, deoarece, prin grăsimile sănătoase şi fibrele solubile din conţinut, reglează nivelul glicemic şi rezistenţa la insulină a organismului.

9. De asemenea, are proprietăţi antioxidante puternice şi împiedică declanşarea diverselor tipuri de cancer.

10. Fructul de avocado conţine un carotenoid numit luteină, substanţă necesară pentru menţinerea unei vederi optime, care protejează impotriva degenerării cauzate de îmbătrânire.