Indiferent de situaţia economică, românii nu renunţă la produsele din porc de Crăciun. Nu există masă de Sărbători fără caltaboş, cârnaţi sau piftie, iar porcii crescuți în gospodăria țărănească sunt în continuare visul oricărui român care vrea ca de Crăciun să pună pe masă hrană de calitate.
Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar febra pregătirilor pentru masa festivă este în plină desfășurare. Cum porcul rămâne vedeta sărbătorilor de iarnă în România, aglomerația din târguri și piețe este de așteptat în această perioadă. Mai nou, comerţul s-a mutat, ca şi campania electorală pe TikTok, dar şi pe alte reţele de socializare, în condiţiile în care amenzile pentru tarnsportul fără acte sunt de mii de euro.
Din aceste videoclipuri, realizate de fermieri din județe precum Prahova, Buzău și Suceava, aflăm că prețul porcilor în 2024 variază în funcție de greutatea și locația animalului. În medie, prețul este de 14 lei/kg, ceea ce înseamnă că un porc de 250 de kilograme poate ajunge să coste până la 3.500 de lei. De exemplu, în satul Sudiți din județul Buzău, un crescător vinde porci cu greutăți cuprinse între 90 și 150 de kilograme, ceea ce echivalează cu prețuri între 1.260 și 2.100 de lei.Pe de altă parte, în alte județe, diferențele de preț sunt semnificative. În Călărași, prețul scade la 12 lei/kg, iar în Brașov, acesta ajunge chiar și la 18-19 lei/kg. Diferențele de preț sunt explicate prin costurile de producție, cererea locală și proximitatea față de orașele mari.,
Un porc cât o maşină: „S-a mai dus un Passat”
Deși utilizarea rețelelor sociale pentru promovarea porcilor de vânzare pare o idee inovatoare, crescătorii se plâng că interesul cumpărătorilor este tot mai scăzut. În ciuda apropierii Crăciunului, vânzările nu sunt pe măsura așteptărilor.
„Succes mult și eu am porci de vânzare, dar lumea nu prea mai cumpără porci întregi, poate doar jumătăți sau mai puțin”, spune un fermier într-un comentariu.
Costurile au ajuns prea mari, iar mulți preferă să cumpere carne gata porționată din supermarketuri sau să o înlocuiască cu pui. Rețelele sociale sunt inundate de comentarii care reflectă nemulțumirea cumpărătorilor.
Un utilizator face o glumă amară, spunând: „S-a mai dus un Passat”, în timp ce filmează un porc proaspăt sacrificat. Comentariul sugerează că prețul unui porc întreg se apropie de costul unei mașini second-hand.
Prețurile mari ale porcilor din acest an sunt puse pe seama creșterii costurilor de producție, în special pentru hrană și energie. În același timp, scăderea cererii ar putea să determine o ajustare a prețurilor în unele zone. Unii crescători încearcă să atragă clienți oferind posibilitatea de a cumpăra doar jumătăți de porc sau porționarea gratuită a acestuia, însă mulți recunosc că obiceiurile consumatorilor s-au schimbat.
Cu toate acestea, pentru familiile care încă păstrează tradiția sacrificării porcului, târgurile și rețelele sociale rămân principalele surse de aprovizionare. Dacă prețurile se vor menține ridicate, este posibil ca și în anii următori cumpărarea unui porc întreg să fie un lux accesibil doar unui segment redus al populației.
ANSVSA avertizează să nu tăiați porcul fără un control sanitar veterinar, deoarece carnea poate prezenta riscuri de contaminare dacă animalul nu este sănătos sau condițiile de igienă nu sunt respectate. În cazul unei probleme de sănătate identificate de medicul veterinar, porcul trebuie sacrificat în condiții sigure și carnea nu trebuie consumată.
Este interzisă vânzarea cărnii fără verificare sanitar-veterinară, sancțiunile ajungând până la 40.000 de lei.
Dacă cumpărați din piețe sau târguri, verificați funcționarea vitrinelor frigorifice, ambalajele intacte, etichetele cu informații despre origine, păstrare și termenul de valabilitate. Respectarea acestor reguli garantează siguranța alimentară.
Porcul de la țărani, prea ieftin pentru producători, prea scump pentru clienți. „Își ia două kile de carne și a venit Crăciunul”
Țăranii care au crescut, pe lângă porcul pe care îl vor sacrifica de Crăciun, încă doi-trei pentru a-i comercializa spun că se văd nevoiți să-i vândă în pierdere. Anul a fost secetos, costurile au crescut, iar cumpărătorii nu-și permit să ofere prețul corect.
Continuarea pe RomâniaTV.net