Acasă » EVENIMENT » Cazul Rîznic – Revoluția Corupției. Sentința judecătoarei Daniela Rusu: „Infracțiunea există, autorii nu sunt vinovați”
www.jurnalulregional.ro

Cazul Rîznic – Revoluția Corupției. Sentința judecătoarei Daniela Rusu: „Infracțiunea există, autorii nu sunt vinovați”

Cazul Rîznic – Revoluția Corupției. Sentința judecătoarei Daniela Rusu: „Infracțiunea există, autorii nu sunt vinovați”

Se poate ajunge ca toate abuzurile în serviciu demonstrate cu acte și semnături în fals, prin anchete DNA efectuate post-factum, să pice în instanțe

O sentință absolut halucinantă. Trei dintre cei patru șefi ai Administrației Bazinale de Apă Siret, implicați într-o adevărată morișcă a corupției, nu au fost pedepsiți penal. Procurorii DNA Bacău au arătat de-a fir a păr mecanismele prin care au fost trucate numirile pe două posturi de șef. Însă, în primă instanță, judecătorii Tribunalului Bacău i-au achitat pe inculpați.

Într-unul dintre cazuri, legea a fost siluită pentru ca pășcăneanul Andrei Rîznic, fost vice al filialei locale PNL, un obedient susținător al lui Costel Alexe, să ajungă șef al Sistemului Hidrotehnic Independent Paşcani. Fără studii de specialitate, fără vechime, fără experiență. Doar carnetul de partid.

Deși șefi din trei instituții s-au dat peste cap să-i netezească drumul lui Rîznic, judecătorii Tribunalului Bacău au ajuns la o concluzie incredibilă: Instanţa constatǎ cǎ faptele existǎ, constituie infracţiuni şi NU au fost săvârşite cu forma de vinovăţie de inculpaţi dincolo de orice îndoială rezonabilă”.
Și a dispus achitarea în cazul celor trei. Al patrulea, care încheiase anterior un acord de recunoaștere cu DNA, a primit 
o condamnare de 2 ani, 7 luni și 10 zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.

Un băiat fără studii a ajuns director

Speța e cunoscută din 2020. Andrei Rîznic, un anonim din Pașcani, cu studii economice la un butic universitar din Iași, a fost angajat în primăvara anului 2020 ca administrator public la Primăria Ciortești. În doar câteva zile, a fost detașat la Administrația Bazinală de Apă Siret și pus în fruntea Sistemului Hidrotehnic Independent Paşcani, oraș în care domiciliază.

Pe Rîznic nu-l recomandau nici studiile, nici vechimea și nici experiența. S-au modificat posturi, s-au făcut artificii pentru ca el să acceadă în această poziție. DNA a instrumentat dosarul, l-a trimis în judecată, dar judecătorii de la Bacău, Tribunalul fiind prima instanță sesizată, l-au achitat.
Premeditarea în cazul Rîznic, cronologia așa cum a fost ea reconstituită de procurorii DNA Bacău:
– 6.04.2020 – a fost încheiat contractul de muncă între Primăria Ciortești și Andrei Rîznic care, astfel, a fost numit administrator public al comunei
– 7.04.2020 – contract de management între cele două părți, Primărie – Rîznic
– 8.04.2020 – cerere înregistrată la ABA Siret prin care Rîznic a solicitat aprobarea detașării sale de la Primăria comunei Ciortești, unde ocupa funcția de administrator public, la ABA Siret, respectiv Sistemul Hidrotehnic Independent Pașcani. „Acesta și-a motivat cererea prin «actuala situație din țară (pandemia de Covid-19)» și «distanța între domiciliu și actualul loc de muncă (115 km)»”, se arată în motivare. 
Practic, în doar 24-48 de ore de la semnarea contractelor de muncă și cel de management cu Primăria, Andrei Rîznic a avut două revelații: că distanța dintre domiciliu (Pașcani) și locul de muncă (Ciortești) e prea mare, și a realizat, tot ca prin farmec, că se afla în plină pandemie. Cu o zi înainte nu cunoștea aceste două detalii.

O angajare-fulger în doar 4 zile

– Tot din motivarea instanței: „Prin adresa din 08.04.2020 semnată de directorul ABA Răzvan Găină și șeful Serviciului Resurse Umane, Relații Publice și Administrativ, Ioan Tănasă, s-a solicitat conducerii Administrației Naționale Apele Române transformarea unui post de inginer din cadrul biroului Exploatare lucrări de la SHI Pașcani în post de economist și ocuparea acestuia de Rîznic pe o perioadă de 6 luni, începând cu data de 13.04.2020”

– Tot pe 8 aprilie, Administrația Națională și-a exprimat acordul cu privire la solicitarea formulată de ABA Siret
– Pe 9 aprilie 2020, Rîznic a cerut Primăriei Ciortești detașarea la ABA Siret „pe post de economist în cadrul Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani, compartimentul Exploatare lucrări”. 
Deci, Rîznic fusese înștiințat că transformarea postului de inginer în economist primise girul Bucureștiului
– Tot pe 9 aprilie, directorul Găină și Tănasă, șeful de serviciu, au solicitat Primăriei Ciortești detașarea lui Rîznic pentru 6 luni
– Și tot pe 9 aprilie, Alina Apostol, primarul din Ciortești, a dispus detașarea lui Rîznic

Au schimbat un post în organigramă în doar 8 ore, cu aprobarea Bucureștiului

Recapitularea unei operațiuni bliț de 4 zile. Rîznic angajat la Primăria Ciortești ca administrator public, transformarea unui post de inginer la SHI Pașcani într-unul de economist cu aprobare de la București și detașarea lui Rîznic cu dispoziția primăriței Apostol s-au petrecut toate între 6 și 9 aprilie 2020.
Decriptare:
1) Rîznic a fost angajat la Primăria Ciortești pe 6 aprilie, pe 7 a încheiat contractul de management, iar pe 8 aprilie a depus cererea la ABA Siret.

Practic, această cronologie arată că Rîznic nu a avut niciodată intenția de a lucra la Ciortești, ci a folosit poziția de administrator public ca trambulină pentru postul de la ABA Siret. Altă cale de a intra în instituția din Pașcani nu era decât concursul, or prin această detașare l-a ocolit.

Continuare pe Reporteris.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

S.C. CLP ECOSERV S.R.L. Pașcani angajează auditor intern cu program part-time

S.C. CLP ECOSERV S.R.L., anunță public dorința de extindere a echipei prin angajarea unui Auditor ...