Acasă » CULTURAL » Centrul istoric al Vienei, clasificat drept patrimoniu în pericol de către UNESCO
pmp

Centrul istoric al Vienei, clasificat drept patrimoniu în pericol de către UNESCO

Centrul istoric al Vienei, un spaţiu cu numeroase edificii baroce, a fost înscris joi pe lista patrimoniului mondial în pericol cu prilejul reuniunii anuale a UNESCO, din cauza unui proiect de construcţie a unui imobil de mare înălţime, relatează AFP. Comitetul patrimoniului mondial al UNESCO reunit la Cracovia şi-a exprimat regretul, prin intermediul unui comunicat, că proiectul de reamenajare arhitecturală a unui sector situat în limita centrului istoric al capitalei austriece „ţine insuficient cont de precedentele decizii ale Comitetului, în special privind marea sa înălţime care ar avea un impact negativ asupra valorii universale excepţionale a bunului”.

Adoptat la începutul lui iunie de municipalitate, planul de reabilitare a cartierului Heumarkt, care se învecinează cu bulevardul circular Ring, implică în special construcţia unui turn de locuinţe de lux înalt de 66 de metri, în condiţiile în care limita tolerată de UNESCO în acest loc este de 43 m. Coaliţia formată din social-democraţi şi verzi care este în fruntea oraşului susţine că proiectul, controversat la nivel local, reprezintă o „ameliorare” arhitecturală a unui sector incoerent în care clădirile, construite după război, nu prezintă un interes special şi sunt deja de aceeaşi înălţime, sau chiar mai înalte, decât construcţia dorită.

Oraşul Viena a apărat joi, într-un comunicat, „angajamentul său explicit în conservarea patrimoniului său istoric” şi hotărârea sa de a conserva clasificarea de patrimoniu universal primită în 2001. Oraşul are termen până în februarie 2018 să convingă UNESCO de justeţea argumentelor sale, care apoi va emite un verdict. La nivel local, opozanţii proiectului se îngrijorează de riscul pierderii clasificării de patrimoniu UNESCO şi de faptul că acesta ar deschide uşa pentru alte imobile de mare înălţime.

Municipalitatea a reafirmat joi că nu are alte proiecte de turnuri şi şi-a exprimat regretul privind dificultatea dialogului cu UNESCO şi „provocarea” de a reconcilia statutul de patrimoniu mondial cu aşteptările locuitorilor din mediul urban. Înălţimea iniţială a imobilului contestat, a cărui construcţie ar urma să înceapă cel mai devreme în 2019, era de 73 de metri. Proiectul mai prevede şi reamenajarea unui patinoar în aer liber deja existent, conform Agerpres. Centrul istoric al Vienei prezintă un larg evantai de stiluri arhitectonice din Evul Mediu, baroc – din perioada în care oraşul era capitala Imperiului Habsburgic – sau Art nouveau şi a jucat „un rol fundamental în calitate de mare oraş al muzicii europene”, a reamintit UNESCO.

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

VIDEO | FESTIVALUL FOLCLORISTICA Tătăruși, concurs pentru „Cel mai frumos sat”

În acest weekend, pe data de 11 ,12 și 13 octombrie, Primăria Comunei Tătăruși a ...