Acasă » IT / Stiinta » Cercetători despre prăbușirea ghețarului din Himalaya, unde au murit 200 de oameni. Energie echivalentă cu cea a 15 bombe atomice

Cercetători despre prăbușirea ghețarului din Himalaya, unde au murit 200 de oameni. Energie echivalentă cu cea a 15 bombe atomice

O echipă de cercetători a studiat îndeaproape fenomenul care a avut loc în luna februarie în munții Himalaya și care a fost soldat cu 204 de decese. Un nou raport face lumină în cazul dezastrului din districtul Chamoli.

Un grup de 50 de cercetători a publicat un raport detaliat privind circumstanțele în care ghețarul din Himalaya s-a prăbușit, în luna februarie. În urma evenimentului, aproximativ 200 de oameni și-au pierdut viața, iar infrastructura hidroelectrică, în valoare de sute de milioane de dolari, a fost distrusă. Raportul prezentat de oamenii de știință este unul devastator.

Căldura degajată a fost echivalentă cu cea a 15 bombe atomice

Dezastrul a avut loc în apropierea vârfului Ronti Peak din districtul indian Chamoli, Uttarakhand. Un ghețar de 500 de metri lățime și 180 de metri grosime s-a prăbușit. Cercetătorii au estimat o cantitate de aproximativ 27 de milioane de metri cubi de gheață care s-au aflat în cădere liberă. Prin comparație, cantitatea ar echivala cu mărimea Marei Piramide din Giza, amplificată de zece ori, spun cercetătorii.

Când ghețarul s-a prăbușit în valea Ronti Gad, a produs un impact termic echivalent cu cel al unui număr de 15 bombe atomice de la Hiroshima, mai arată documentul.

„Raportul dintre piatră și gheață a fost de 80% la 20%, iar raportările acestea, ținând cont și de înălțimea de cădere de 2 km, toate au contribuit la generarea unei călduri suficient de mare pentru a topi întreaga cantitate de gheață și a o transforma în apă”, a explicat Dan Shugar, cercetător al Universității din Calgary, Canada.

Șeful echipei de cercetare a declarat că acest aspect este unul extrem de important pentru a fi luat în calcul, deoarece, în cazul în care gheața nu se topea, avea loc o năvălire a pietrei pe o distanță chiar și de zeci de km.

20 de hectare de pădure nu s-au regenerat

Dan Shugar a mai amintit că, în urma topirii ghețarului, toată zona a fost inundată. Din studiile oamenilor de știință, 20 de hectare de pădure aflate în apropiere au fost distruse. Teoretic, pădurile rase ar fi trebuit să se regenereze, însă din cauza volumului de piatră care a explodat, practic, acest lucru nu s-a întâmplat.
Citește mai multe pe Evz.ro

 

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Reguli de respectat pentru vânzări online fără riscuri

Există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru a evita fraudele ...