Competiția electorală pentru parlamentare la Iași este una dintre cele mai strânse din ultimele sesiuni de alegeri. Votul din Capitala Moldovei ar putea provoca unele surprize. Un factor important va fi și rezultatul primului tur al prezidențialelor de la finalul acestei săptămâni: combatanții din turul II vor deveni „locomotive” pentru partidele din care fac parte. Alegerile legislative vor avea loc pe 1 Decembrie.
Ads.
„Ziarul de Iași” a întocmit o listă scurtă cu candidații care au cele mai mari șanse să reprezinte Iașul în următorii patru ani în Parlament. Stabilirea candidaților eligibili are la bază rezultatele alegerilor locale din luna iunie (votul exprimat pentru Consiliul Județean), sondajele din ultima perioadă și, nu în ultimul rând, obiectivele asumate de fiecare partid în parte. Dintre cei aproape 300 de candidați, lista scurtă cuprinde aproape 30 de nume.
Având în vedere acești factori, imaginea de moment arată un scenariu probabil cu cel puțin cinci partide care să aibă reprezentanți în Parlament: PSD și PNL (fiecare câte 3 deputați și un senator), AUR și USR (fiecare câte 2 deputați și un senator) și SOS (un deputat). Însumând aceste mandate rezultă 11 deputați și 4 senatori. Alte două mandate rămase (unul de deputat și unul de senator) sunt, la acest moment, greu de estimat căror competitori electorali le vor fi atribuite, dar despre acestea vom detalia la final.
Cine sunt candidații elibigili ai PSD
La PSD, primii trei de pe lista de deputați sunt Alexandru Rafila, Bogdan Cojocaru și Maricel Popa. Primul este ministru al Sănătății și a fost impus pe lista de la Iași de către conducerea centrală a PSD. Rafila este doctor în medicină și profesor la UMF București. Cu un mandat de deputat câștigat în Capitală din partea PSD, Rafila este ministru din noiembrie 2021.
Bogdan Cojocaru, licențiat în dezvoltare software, a fost ministru al Comunicațiilor în anul 2018 și, ulterior, deputat timp de un an și jumătate (2019-2020). El a fost candidat la președinția Consiliului Județean (CJ) și s-a clasat pe poziția a doua (2024). Anterior, a deținut funcția de prefect (2022-2024). Cojocaru a preluat președinția PSD Iași în prima parte a anului 2023.
Maricel Popa, actual senator, este fost președinte al CJ Iași. El i-a precedat lui Cojocaru la șefia PSD Iași, filială pe care a condus-o după „epoca Nichita”. Maricel Popa este unul dintre cei mai bogați politicieni ieșeni, una dintre principalele afaceri ale acestuia fiind Tehnoton.
La Senat, lista PSD este deschisă de Dan Cașcaval. El este inginer chimist și se află în fruntea Universității Tehnice „Gh. Asachi” din anul 2016. Rectorul TUIAȘI a ajuns pe lista PSD pe ultima sută de metri, candidatura lui fiind o surpriză inclusiv pentru mulți dintre liderii filialei.
Cu cine defilează PNL în zona eligibilă
Liberalii deschid lista la Cameră cu Alexandru Muraru, Sorin Afloarei și Sorin Năcuță. Primul conduce filiala locală și este unul dintre comunicatorii PNL la nivel național. Muraru este deputat din anul 2016, iar fratele său geamăn este ambasador al României în SUA.
Sorin Afloarei este vicepreședinte al CJ Iași, fiind un apropiat al președintelui Costel Alexe. Candidat pe o poziție eligibilă, el ar putea renunța la mandat în condițiile în care funcția sa în conducerea CJ a fost confirmată recent printr-un nou vot al deliberativului județean. În aceste condiții, mandatul de deputat va fi preluat de Luciana Antoci, inspector școlar județean.
Poziția a treia la Cameră pe lista liberală este ocupată de Sorin Năcuță, reprezentant al zonei Pașcaniului. Năcuță este deputat din 2020, iar, anterior, încă de la începutul anilor ’90 și până în 2019, a lucrat la RAGCL Pașcani (regie de gospodărie comunală și locativă).
Lucian Rusu deschide lista PNL pentru Senat. În prezent, el ocupă funcția de secretar adjunct al Secretariatului General al Guvernului. Rusu este tot un reprezentant al Pașcaniului pe lista liberalilor. Timp de circa 10 ani, Rusu a fost director regional al Tinmar Energy, unul dintre „jucătorii” de pe piața națională a energiei.
Un lider național al AUR este pe lista de la Iași
Primii doi candidați AUR la Cameră de la Iași sunt Ciprian Paraschiv și Silviu Gurlui. Paraschiv este fost căpitan al Politehnicii Iași, club pe care avea să-l conducă ulterior din poziția de manager, după câțiva ani petrecuți la FRF. Paraschiv cochetează cu politica de mai mult timp, dar postul de deputat pentru el este o premieră. Silviu Gurlui este profesor la Facultatea de Fizică și, la fel ca Paraschiv, a încercat în câteva rânduri să facă pasul spre „politica mare”. În ultimii ani, Gurlui s-a remarcat prin dese apariții în media în special pe teme legate de poluare.
Locul 1 la Senat pe lista AUR aparține lui Claudiu Târziu. Jurnalist de profesie, Târziu este unul dintre liderii AUR la nivel național. În prezent, el este europarlamentar.
Candidații eligibili ai USR: șeful filialei și doi actuali parlamentari
La USR, lista pentru pentru Camera este deschisă de Ștefan Tanasă și Monica Berescu. Tanasă este președinte al filialei și inginer de profesie. Anterior, el a ocupat funcția de subprefect și a fost și consilier județean. Monica Berescu este deputat din anul 2020. Înainte de a ajunge în Parlament, ea a activat în mediul privat, în special la Capgemini. În USR a intrat pe filiera PLUS.
Marius Bodea deschide lista pentru Senat și a fost candidat la Primăria Iași la două sesiuni precedente de alegeri (2016 și 2024). În Parlament este din 2016 (primul mandat fiind din partea PNL) și, anterior, a ocupat diverse funcții publice: director la Aeroport, prefect sau director la Protecția Consumatorului.
În cazul SOS, toate sondajele făcute la nivel național creditează acest partid peste pragul electoral. La Iași, lista pentru Cameră este deschisă de Simona Elena Macovei. Jurist de profesie, ea este responsabilă cu comunicarea și acționar la compania de construcții Granit.
Lista politicienilor din „loteria mandatelor” – cine sunt outsiderii?
La ora actuală, este greu de estimat unde vor ajunge celelalte două mandate din Parlament: unul de deputat și altul de senator. În primul caz, patru partide și un independent speră că vor face surpriza. Este vorba despre REPER, Forța Dreptei, DREPT și România în acțiune. În sondajele efectuate la nivel național, cele patru partide sunt creditate sub pragul electoral.
Primul loc la Cameră este ocupat pe fiecare listă, după cum urmează: Dragoș Pîslaru (fost ministru al Muncii și fost europarlamentar), Petru Movilă (FD, fost deputat timp de patru legislaturi și fost administrator public al Iașului), Cosette Chichirău (DREPT, fost deputat cu două mandate, fost candidat la Primăria Iași în două rânduri 2020 și 2024) și Mihaela Popa (România în acțiune, profesor și fost europarlamentar). În ecuația politică locală intră și Lucian Burlea, medic de profesie, singurul dintre candidații independenți cu un anumit grad de notorietate la nivel local.
În cazul în care la Iași nu vor fi surprize, mandatul de deputat ar putea reveni PSD (Silviu Macovei, actual deputat), PNL (Costel Dolachi, fost subprefect, în situația în care Afloarei se retrage și mandatul acestuia e preluat de Antoci), AUR (Cristina Dascălu, profesor) sau la USR (Iulian Bucșa, un antreprenor din Pașcani).
În cazul mandatului de senator, la „loterie” ar intra următorii: Dumitru Manea (SOS, jurnalist), Irina Dobrin (USR, avocat), Costel Iosub (PSD, primarul din Tătăruși), Romeo Vatră (PNL, directorul Aeroportului) sau Cristina Dumitrescu (AUR, șefă serviciu grup parlamentar).
Cum sunt atribuite mandatele
Mandatele vor fi atribuite acelor partide care au întrunit pragul electoral (5%). La nivelul Iașului, va fi stabilit un coeficient electoral, atât pentru Camera Deputaților, cât și Senat. Coeficientul este calculat prin împărțirea numărului de voturi valabil exprimate (în cazul partidelor care au întrunit pragul electoral) la numărul de locuri în Parlament: 12 la Cameră, 5 la Senat.
De exemplu, în anul 2020, coeficientul la Cameră a fost 14.300 la acel moment, au fost 171.602 de voturi valabil exprimate, iar prin împărțirea acestui număr la 12 a fost determinat coeficientul. Acum patru ani, alegerile la Cameră au fost câștigate de PSD cu 52.817 de voturi.
Continuarea pe Ziaruldeiasi.ro