Acasă » EVENIMENT » Concluziile Summitului NATO. China, adăugată alături de Rusia pe lista posibililor inamici globali
nomad

Concluziile Summitului NATO. China, adăugată alături de Rusia pe lista posibililor inamici globali

Liderii statelor membre NATO au emis un comunicat comun, cu ocazia summitului aniversar din Londra, în care prezintă concluziile întâlnirii. În premieră, amenințarea Chinei este inclusă în document, alături de pericolul reprezentat de Rusia.

„Azi, ne-am adunat în Londra, prima casă a NATO, pentru a celebra 70 de ani ai celei mai puternice și de succes Alianțe din istorie și pentru a marca a 30-a aniversare a căderii Cortinei de Fier.”, se menționează în Declarația de la Londra, publicată și pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Liderii NATO au reafirmat, de asemenea, importanța Articolului 5 al Tratatului de la Washington.

„Refirmăm legătura transatlantică solidă dintre Europa și America de Nord, adeziunea noastră la scopurile și principiile Cartei ONU și determinarea noastră solemnă, consacrată prin Articolul 5 al Tratatului de la Washington, care presupune că un atac asupra unui aliat va fi considerat un atac împotriva tuturor”, se menționează în comunicat.

Contribuțiile pentru Apărare în cadrul NATO

 

Liderii NATO au reafirmat importanța contribuțiilor pentru Apărare, în valoare de minim 2% din PIB, care ar urma să fie investite în îmbunătățirea capacităților de apărare, precum și creșterea contribuțiilor privind trupele care participă la misiuni și operațiuni.

„Suntem determinați să împărțim costurile și responsabilitățile securității noastre indivizibile. Conform angajamentului nostru prevăzut în Articolul 3 din Tratatul de la Washington, continuăm să consolidăm capacitatea noastră individuală și colectivă pentru a rezista oricărui tip de atac. Facem progrese bune. Trebuie să facem și urmează să facem mai mult”, se menționează în comunicat.

China, considerată pentru prima oară un potențial inamic

 

Pentru prima dată în istorie, NATO a recunoscut în mod public China drept un posibil inamic, alături de Rusia. În Declarația de la Londra, liderii NATO menționează că Alianța trebuie să fie pregătită pentru combaterea mai multor tipuri de atacuri, precum și „amenințări hibride și cibernetice”.

„Consolidăm mijloacele prin care răspundem atacurilor cibernetice și consolidăm abilitatățile de prevenire, combatere și apărare împotriva tacticilor hibride care încearcă să ne submineze securitatea și societatea. Îmbunătățim rolul NATO în securitatea umană.

Recunoaștem că influența în creștere a Chinei și politicile internaționale prezintă atât oportunități cât și provocări pe care trebuie să le adresăm împreună ca o alianță”, se menționează în comunicat.

Rusia reprezintă în continuare o amenințare importantă

 

Liderii NATO au subliniat că Alianța este una defensivă și nu prezintă un pericol pentru alte state. De asemenea, Alianța a luat decizii în vederea consolidării forțelor, pentru a răspunde „oricărei amenințări, în orice moment, din orice direcție”.

„Ca Alianță, ne confruntăm cu diferite amenințări și provocări care emană din toate direcțiile strategice. Acțiunile agresive ale Rusiei constituie o amenințare la securitatea Euro-Atlantică; terorismul, în toate formele sale, rămâne o amenințare persistentă. Actorii statali și non-statali amenință ordinea internațională, bazată pe reguli.

Atâta timp cât armele nucleare există, NATO va rămâne o alianță nucleară. Suntem determinați să prezervăm și să întărim eficacitatea controlului armelor, al dezarmării și non-proliferării, ținând cont de mediul de securitate curent”, au transmis liderii NATO.

Statele membre NATO sunt în continuare determinate să implementeze Tratatul de Non-Proliferare a Armelor Nucleare și rămân deschise la dialog cu Rusia, „în momentul în care acțiunile Rusiei vor face acest lucru posibil”.

Trump îşi anulează conferinţa de presă de la finalul summitului

 

La finalul unui summit marcat de decizii istorice, conflicte și neînțelegeri, președintele american Donald Trump a anunțat că își va anula conferința de presă programată pentru miercuri, relatează News.ro.

În schimb, liderul american s-a întâlnit cu liderii statelor membre ale Alianţei care şi-au respectat angajamentul de a aloca 2% din PIB bugetului militar, printre care și președintele Klaus Iohannis.

„Voi anula conferinţa de presă”, a anunţat președintele american în cadrul acestui dejun de lucru.

El a anunţat de asemenea că se întoarce la Washington mai devreme decât se prevedea. Trump risca să fie întrebat, în întâlnirea anulată cu presa, despre procedura destituirii sale în Congres.

Președintele republican a găzduit această masă cu cei pe care-i numeşte „2%-rii”, recunoscând astfel efortul a nouă dintre cele 29 de state membre NATO care au alocat Apărării cel puţin 2% din PIB.

„Eu dau masa”, a spus Trump, aşezându-se alături de şefii de stat şi de guverne din Marea Britanie, Bulgaria, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia şi România.

G&B beton

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Un indian şi-a comandat o mască din aur pentru a se proteja de coronavirus. Bărbatul e cunoscut pentru bijuteriile etalate

Un cetăţean din India a povestit că a plătit aproximativ 4.000 de dolari (3.556 de ...