Iaşul trece printr-o nouă criză de sânge. Stocurile de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine sunt aproape de zero, după cum au arătat reprezentanţii instituţiei, ieri, într-un mesaj public. Miercuri, 21 februarie, la încheierea programului de lucru cu publicul, doar 31 de ieşeni au donat sânge pentru semenii lor din spitale. Potrivit CRTS, numărul donatorilor este insuficient în condiţiile în care, pentru a asigura cererile unităţilor medicale, centrul estimează că are nevoie de cel puţin 80 de donatori zilnic.
„Lipsă mare de sânge! Cererile din spitale sunt în creştere, stocul unităţii este aproape de epuizare, pacienţii aşteaptă o picătură de Viaţă de la noi. Astăzi au donat 31 de persoane, în condiţiile în care este nevoie zilnic, cel puţin, de 80 de donatori. Vă aşteptăm să vă alăturaţi echipei noastre!“, au anunţat public reprezentanţii CRTS. Din cauza stocului limitat de sânge, pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale şi care trebuie operaţi sunt amânaţi chiar de mai multe ori pentru aceeaşi intervenţie.
Spre deosebire de alte momente în care stocul de sânge a fost limitat mai ales pentru grupele de sânge cu RH negativ, criza actuală a cuprins aproape toate grupele sanguine. „De regulă, o constantă a acestei crize de sânge este lipsa foarte mare pentru grupele cu RH negativ, de exemplu B negativ. În momentul de faţă, cu solicitări tot mai mari, suntem la limită chiar şi la grupele mai frecvente“, a precizat dr. Lavinia Scripcaru, directorul CRTS. Pentru a dona sânge vă puteţi prezenta la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi, situat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 21, câţiva metri mai sus de Spitalul „Sfântul Spiridon“.
Programul de lucru cu publicul este de luni până vineri, între orele 07.00-11.00. Pentru a deveni donator de sânge, trebuie să aveţi vârsta între 18 şi 60 ani, greutate peste 60 de kilograme, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, şi să nu vă aflaţi sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau boli endocrine. Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, psoriazis, vitiligo, miopie forte sau cancer.