Acasă » LIFESTYLE » Cum să slăbim corect. Mihaela Bilic: ”3 linguri de ulei dublează caloriile dintr-o salată”

Cum să slăbim corect. Mihaela Bilic: ”3 linguri de ulei dublează caloriile dintr-o salată”

Imediat după Revelion începe febra dietelor, dar și cea a cumpărăturilor în scopul detoxifierii. De exemplu, aparatele care care fac sucuri de fructe sunt în top. Nu slăbim, însă, cu zahărul din fructe.

Cum se poate slăbi corect? La această problemă ne răspunde medicul Mihaela Bilic, într-un interviu acordat corespondentului PRO TVAndreea Groza, în emisiunea ”Doctor de bine”, difuzată pe stirileprotv.ro și pe www.doctordebine.ro.

Andreea Groza: De ce începe anul cu o dietă?
Mihaela Bilic: ”Dacă nu pe 1 ianuarie, măcar într-o zi de luni! Probabil din sentimentul de vină – am mâncat prea mult de Sărbători. Dar o minune ține 3 zile și nu poate să ne schimbe instinctele – mâncarea înseamnă plăcere, grăsimea înseamnă supraviețuire și slăbirea e percepută drept ofensă adusă naturii. Pentru natură, a slăbi nu e un obicei realist!”

Andreea GrozaNu grași, dar măcar normoponderali.
Mihaela Bilic: ”A ține lucrurile în control înseamnă să mănânci un pic din toate. Asta e cea mai bună soluție. Dar nici moderația și echilibrul nu ne stau în fire! Suntem mai degrabă construiți pe legea ”totul sau nimic”. De Sarbători, am mâncat cu două guri, acum vrem măsuri drastice să ștergem excesele.”

”Nu slăbim sărind peste o masă”

Andreea Groza: Ca la biologie, ne referim la ficat, care face și o funcție de detoxifiere permanent. Tot timpul citește chimic sângele și face curățenie. Nu are nevoie de noi să îl detoxifiem, își face singur treaba.

Mihaela Bilic”Și nu face doar curățenie! Ne gândim la ficat ca la principalul organ, care ne menține nivelul glicemiei, când nu mâncăm. Avem impresia că noi trăim pe baza a ceea ce am mâncat la masa pe care am consumat-o înainte sau în ziua respectivă. Nu! Acest organ fabulos are rolul de a menține glicemia constant și ceea ce mâncăm este cumva distribuit și contorizat pe o perioadă de 2-3 zile. Deci nu ne îngrășăm din masa pe care am mâncat-o acum. Nu slăbim sărind peste o masă. Toate acestea procese au o inerție și ficatul se intepune între masa noastră și ce se întamplă cu rezervele de grăsime. Noi putem într-o zi sau trei zile la rând să mâncam doar salată și o supă. Culmea, nu vom slabi în zilele acelea direct din depozitele de grăsime. Cum slăbim fiziologic?

Mai întâi, ficatul pune la bătaie rezerva de glucoză, pe care o are de primă urgență. Se numeșt glicogen. Sunt 600 de ml glicogen în tot corpul nostru. Mult! Și, legat de 4 molecule de apă fiecare, duce la 2.5 – 3 kilograme din greutate. Aceste kilograme le putem pierde sau câștiga în câteva zile fără, culmea, sa se întâmple nimic cu țestul nostru adipos, fără să se ajungă la grăsimea de rezervă. După această epuizare a glicogenului, ficatul – dacă vede că nu primește din exterior suficient de multe calorii – trage din grăsimea de rezervă. Este un proces greu de controlat.”

Andreea Groza: Privim spre la zahărul din fructe. Facem sucuri la începul anului să slăbim și mâncăm, practic, zahăr cu apă. Nu ne ajutăm ficatul!

Mihaela Bilic: ”Nu ne ajutăm ficatul în niciun fel! Din fructoza (zahărul din fructe), culmea, nu putem face nici energie. Fructoza nu poate fi folosită pe post de combustibil pentru celule, doar glucoza poate fi folosită. După ce bem un suc de fructe, ficatul trebuie să transforme această fructoză în glucoză. Deci îl obosim! Dar ideea de a consuma lichide nu e nouă. Oamenii s-au gândit că lichidul e sărac în calorii. Nu ne ajută sucul de fructe, dar ne ajută sucul de legume. Și ne ajută cioba. În care punem preponderent legume și leguminoase (mazăre, fasole, linte, năut) carne și un cartof. Și multă apă. Și așa îți ajuți ficatul – îi dai un aliment care ține de foame, care nu îngrașă, ci mai degrabă slabește.”

”3 linguri de ulei dublează caloriile dintr-o salată mare”

Andreea Groza: Poate facem definiția ciorbei de legume. Există variante în care se toarnă o găletușă de smântână ori o sticlă de ulei la final. Practic, valoarea calorică devine imensă!

Mihaela Bilic: ”În ciorbă, uleiul se ridică la suprafață, nu se amestecă cu apa și e bine. În ciorbele, supele pe care le cumpărăm, se pune praf de amidon, care îngrașă. Așa că ciorba, supa se fac acasă! Putem să punem în acestea un cartof, carne, multe legume. Și atunci, 3 polonice de ciorbă – substanța uscată nu depășește o palmă – înseamnă un amestec echilibrat.”

Andreea Groza: Dar nu o sticlă cu ulei! Este un lichid, dar are extrem de mutle calorii.

Mihaela Bilic: ”Uleiul e un aliment – capcană. Nu atât în ciorbă cât în salate, o altă combinație care slăbește. Într-o salată, puneți legume, boabe de leguminoase, porumb, carne, puțină brânză, șuncă. Dar, la final, nu turnați ulei din sticlă, pentru că nu aveți niciun control. O singură lingură de ulei are 100 de kilocalorii și valoarea calorică a unei salate poate fi dublată de 3 linguri de ulei. Trei linguri de ulei nu înseamnă mult, nu se văd drept o cantitate exagerată”.

Andreea Groza: Și atunci punem ulei prin spray (o pulverizare are doar 10 kilocalorii)?

Mihaela Bilic: E o variantă.

• Sau cereți sosul salatei separat și să nu fie mai mult de o lingură într-o salată.
• Sau acasă, când faceți sos, diluați cu apă.
• Sau faceți sos din iaurt cu plante condimentare, din oțet balsamic cu muștar, nu mai aveți nevoie de ulei.

Citește mai multe pe știrileprotv.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Pașaportul Covid -19 pentru zborul cu avionul. Cum arată documentul

Companiile aeriene își doresc ca, din luna martie 2021, zborul cu avionul să fie posibil ...