Acasă » CULTURAL » Cum și-a ucis Richard al III-lea nepoții. Misterul „prinților din Turn” a fost rezolvat după 500 de ani

Cum și-a ucis Richard al III-lea nepoții. Misterul „prinților din Turn” a fost rezolvat după 500 de ani

Regele Richard al III-lea și-a ucis nepoții pentru a-și asigura locul pe tronul Angliei, potrivit unor noi indicii care ar putea rezolva misterul unei celebre crime regale veche de mai bine de 500 de ani.

Richard al III-lea a fost încoronat rege al Angliei în 1483 și mulți istorici au bănuit, de-a lungul timpului, că a dobândit tronul prin asasinarea cu sânge rece a doi tineri nepoți care îi stăteau în cale. A fost vorba de Edward al V-lea, care a murit la vârsta de 12 ani, și de Richard, ducele de York, ucis la vârsta de 9 ani, moștenitorii de drept ai regelui Edward al IV-lea.

După moartea regelui Edward al IV-lea, Richard al III-lea a preluat puterea și i-a închis pe cei doi tineri moștenitori ai tronului în Turnul Londrei, intrat în istorie pentru faptele sângeroase care au avut loc acolo de-a lungul secolelor. „Nu au mai fost văzuți niciodată în viață”, potrivit site-ului Historic Royal Palaces (HRP).

Au existat zvonuri conform cărora Richard a ordonat moartea prinților, iar descoperirea unei „surse interne” necunoscute anterior întărește teoria vinovăției monarhului, a scris într-un nou studiu Tim Thornton, profesor de istorie la Departamentul de Istorie, Engleză, Lingvistică și Muzică de la Universitatea Huddersfield din Marea Britanie.

Războiul celor Două Roze

Povestea dramatică a așa-numiților „prinți din turn”, „probabil cel mai mare mister din istoria britanică”, a avut loc pe fundalul unor tulburări politice majore și a unui război civil din Anglia, cunoscut sub numele de Războiul celor Două Roze, afirmă Thornton.

Din 1455 și până în 1485, două ramuri rivale ale dinastiei Plantagenet, care includeau patru familii sau case, au luptat pentru tronul britanic. Edward al IV-lea a aruncat în război Casa de York (având ca blazon un trandafir alb) împotriva Casei de Lancaster (simbolizată printr-un trandafir roșu), condusă de vărul său, regele Henric al VI-lea.

În cele din urmă, Edward a câștigat și a devenit rege al Angliei. Edward de Westminster, unicul fiu și moștenitorul lui Henric, a fost ucis în luptă în 1471, iar Henric al VI-lea a murit mai târziu în acel an, în celebra închisoare din Turnul Londrei.

Deși Casa de York avea control asupra Angliei, vărsarea de sânge va continua atunci când Richard al III-lea (ultimul rege al Casei de York și ultimul Plantagenet) și-a creat propriul drum către obținerea coroanei.

Prinții au dispărut după ce Richard al III-lea a devenit protectorul lor

Odată cu moartea lui Edward al IV-lea, Richard a fost numit Lord Protector al moștenitorilor lui. În primele sale „acte de protecție”, Richard a convins Parlamentul să-i declare ilegitimi pe fiii defunctului rege, a executat însoțitorii și susținătorii tânărului Edward al V-lea, l-a plasat pe prinț în Turn „pentru protecția sa” și a ordonat și încarcerarea lui Richard, fratele mai mic.

Aparițiile publice ale băieților au încetat astfel brusc, iar unii au presupus ceva mult mai rău, și anume că prinții din Turn au fost uciși.

Citește materialul integral pe Descoperă.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Alexandru Muraru: Premieră în România – bursele elevilor vor fi plătite de la bugetul de stat

Deputatul PNL Alexandru Muraru afirmă că, pentru prima oară după 1990, bursele elevilor vor fi ...