În România, obezitatea este un factor determinant al morților premature prin infarct, AVC sau cancer. Extrem de grav este că, potrivit Federației Mondiale a Obezității, aproape 40% dintre români au probleme mari cu greutatea.
Medicii spun că, în aceste condiții, avem nevoie urgent de programe naționale care să-i ajute pe cei care vor să aibă o greutate normală.
Vasilica se luptă de mulți ani cu kilogramele în plus și povestește că îi este foarte greu să slăbească. Are 108 kilograme.
Vasilica Badea, 52 de ani, pacientă: „Toate legumele sunt cu carne, știți cum e… gătesc cu carne, ciorbe cu carne, sarmale, fripturi… sunt gurmandă.”
Reporter: „Medicii v-au recomandat să slăbiți?”
Vasilica Badea, 52 de ani, pacientă: „Toți…”
Milioane de români sunt în această situație, doar că unii nu conștientizează că surplusul de grăsime afectează grav întregul organism.
Statistici alarmante despre obezitate
Conform ultimului Atlas al Obezității, publicat de Organizația Mondială a Sănătății, 70% dintre adulții din România au un indice de masă corporală ridicat, iar 39% dintre ei sunt obezi. Previziunile sunt sumbre: până în 2030, peste 10 milioane de români vor avea probleme cu greutatea.
Raportul arată și că indicele de masă corporală crescut este un factor determinant atunci când vine vorba de numărul mare de morți premature din cauza bolii cardiace ischemice, AVC și cancer.
Situația este alarmantă și în cazul copiilor.
Prof. dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiologie: „Dacă mergem la copii, acolo este dezastru. Dezastrul lumii moderne în care trăim. Fiindcă obezitatea devine din ce în ce mai frecventă și vedem pe stradă că determină modificări comportamentale, determină ca un copil din 10 să aibă hipertensiune arterială, ca acel colesterol rău ajunge la 120-130, ca să nu mai vorbim de explozia de diabet zaharat la copii.”
Lipsa programelor naționale pentru tratarea obezității
Cu toate acestea, nu avem programe prin intermediul cărora pacienții să beneficieze de investigații complete, tratament și consiliere psihologică.
Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor România: „Pacientul din România are nevoie de mult mai mult sprijin. Dacă acceptăm ideea că obezitatea e o boală cronică, atunci pentru managementul ei trebuie să existe un program național, așa cum există și pentru alte boli cronice. Faptul că pacientul trebuie să suporte din buzunarul lui intervenția farmacologică sau chirurgicală reprezintă într-adevăr o barieră.”
Fără măsuri concrete și rapide, specialiștii atrag atenția că, la nivel internațional, până în 2035, numărul persoanelor cu obezitate se va dubla, iar vorbim despre 2 miliarde de oameni.
Sursa: Pro TV