Acasă » EVENIMENT » De ce un tratament ieftin și sigur, care ar putea salva milioane de vieți, nu este prescris
pmp

De ce un tratament ieftin și sigur, care ar putea salva milioane de vieți, nu este prescris

Un tratament ieftin şi sigur ar putea salva anual viețile a jumătate de milion de copii, însă nu este prescris. Bolile diareice, care în țările cu venituri ridicate reprezintă mai degrabă un inconvenient, sunt în schimb a doua cauză de deces la nivel mondial la copiii sub cinci ani.

Acest tratament ieftin şi sigur, dar și ușor de administrat, ar putea preveni moartea a jumătate de milion de copii în fiecare an. Asta dacă ar fi prescris. Totuşi, nu se întâmplă acest lucru, deoarece soluțiile de rehidratare orală, indispensabile pentru a contracara pierderea de lichide la copiii mici care suferă de diaree, sunt adesea ignorate în favoarea antibioticelor mai scumpe, supraevaluate și adesea inutile. Un studiu publicat în revista Science face lumină asupra acestei probleme și asupra unor posibile soluții.[sursa]

A doua cauză de deces la nivel mondial la copiii sub cinci ani

Bolile diareice, care în țările cu un nivel de trai ridicat reprezintă mai degrabă un inconvenient, sunt în schimb a doua cauză de deces la nivel mondial la copiii sub cinci ani. Alături de pneumonie, ele sunt responsabile de 40% din decesele copiilor.

Diareea este o afecţiune comună, dar care poate fi fatală, mai ales pentru copiii mici din ţările sărace. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), diareea este a doua cauză de deces la copiii sub cinci ani, provocând aproximativ 1,5 milioane de decese anual. Cauzele diareei pot fi diverse, dar cele mai frecvente sunt infecţiile bacteriene, virale sau parazitare, care se transmit prin apa sau alimente contaminate. Diareea provoaca pierderea de lichide si electroliti din organism, ceea ce duce la deshidratare, dezechilibru acidobazic si malnutritie.

În țările cu venituri mici și medii, aceste infecții virale sunt legate de condițiile de igienă precare, de lipsa apei potabile și a unor instalații sanitare adecvate, precum și de alimentele contaminate. Pentru a trata copiii infectați, este esențial să le rehidratăm organismul: deshidratarea este una dintre problemele majore, mai ales în organismul delicat al copiilor.

Un tratament ieftin și sigur ar putea salva 500.000 de vieți

Soluțiile de rehidratare orală (SRO) sunt preparate pe bază de zahăr (glucoză) și săruri minerale (sodiu, potasiu, clor și citrați) care se dizolvă în apă și care sunt recomandate de zeci de ani de către OMS pentru a combate deshidratarea cauzată de gastroenterita acută la copii. SRO poate fi preparată acasă, folosind ingrediente disponibile, sau cumpărată sub formă de plicuri sau tablete efervescente.

Acest tratament ieftin și sigur costă foarte puţin și, cu toate acestea, în țările în curs de dezvoltare, nu sunt adesea recomandate de medici, în ciuda eficienței lor recunoscute. În schimb, aceștia aleg să prescrie antibiotice, care nu sunt, însă, recomandate în cazul unei infecții virale cu rezolvare rapidă.

Potrivit noului studiu, remedierea acestei probleme ar putea salva 500.000 de vieți de copii cu vârsta sub 5 ani în fiecare an.

Prescrierea tratamentului a crescut cu 27%

Cercetarea condusă de Neeraj Sood, expert medical în boli infecțioase și sănătate publică la Universitatea din California de Sud, se referă la India, unde sunt concentrate cele mai multe cazuri de boli diareice pediatrice.

Profesorul Sood a identificat aproximativ 2.000 de medici din 253 de orașe cu medii socio-economice diferite din cele două state indiene Karnataka și Bihar și a trimis la cabinetele acestora actori deghizați în pacienți „standard” – tați care merg la medic pentru a-și trata fiul de doi ani care suferă de diaree virală. Actorii au fost instruiți să se comporte în trei moduri diferite: cerând medicului sfaturi generale privind tratamentul care trebuie urmat, exprimând o preferință pentru soluția de rehidratare sau exprimând o preferință pentru antibiotice.

Experimentul a arătat că principalul obstacol în calea prescrierii sărurilor minerale este credința falsă a medicilor că acest tratament este nedorit de pacient (pentru că are un gust neplăcut sau pentru că nu este un medicament „adevărat”, spre deosebire de antibiotice). Această percepție pare să stea la baza a 42% din cazurile de neprescriere.

Echipa a constatat că, atunci când pacienții și-au exprimat preferința pentru soluțiile de rehidratare orală, prescrierea tratamentului a crescut cu 27%.

Un factor decisiv: lăcomia

Unul dintre principalele motive pentru care acest tratament nu este prescris îl reprezintă presiunea şi influenţa industriei farmaceutice, care promovează şi vinde antibiotice şi alte medicamente pentru diaree, care nu sunt necesare sau adecvate, dar care aduc profituri mari.

Multe companii farmaceutice folosesc tactici de marketing agresive şi neetice pentru a convinge medicii şi pacienţii să cumpere şi să folosească antibiotice, chiar şi în cazurile de diaree virala sau non-bacteriană, care nu răspund la aceste medicamente. De asemenea, multe companii farmaceutice nu investesc în cercetare şi dezvoltare pentru SRO sau alte soluţii inovatoare pentru diaree, deoarece nu le consideră suficient de profitabile.

Sursa: Desprelume.ro

About Redacția

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

De la anul, pășcănenii vor plăti mai mult la serviciile de apă. ApaVital anunță scumpiri cu 1 ianuarie

APAVITAL S.A. ajustează de la 1 ianuarie 2025 prețurile și tarifele la serviciile de apă ...