Acasă » ECONOMIC » Afaceri » Doar 10% din carnea de porc de pe piaţa din România este de provenienţă locală. Cum s-a ajuns în această situaţie inimaginabilă
pmp

Doar 10% din carnea de porc de pe piaţa din România este de provenienţă locală. Cum s-a ajuns în această situaţie inimaginabilă

Doar 10% din ce se găsește în magazine este carne de la porc de proveniență locală, arată un studiu independent realizat de un colectiv de cercetători din cadrul ASE, la solicitarea unui mare retailer.

În anul 2016 în România s-au abatorizat 4,6 milioane de porci, iar în 2022 doar 3 milioane. Acesta fiind doar unul din efectele epidemiei de pestă porcină africană. S-au pierdut 1,6 milioane de porci în scopul stopării pestei porcine, dintre care 100.000 de scroafe din efectivul de matcă, mai bine de jumătate din efectiv.

Rezolvarea problemei pestei porcine rămâne crucială pentru stabilitate, încredere și creșterea interesului investitorilor pentru acest sector. Una dintre posibilele cauze identificate pentru pesta porcină o reprezintă nerespectarea normelor de biosecuritate pentru creșterea porcilor în cazul gospodăriilor familiale, scrie Hotnews.

Problema de fond este reprezentată de mobilitatea animalelor care ajung să fie vândute în târguri, deși nu îndeplinesc criteriile de calitate pentru a fi comercializate.

De asemenea, măcelăriile mici au un rol semnificativ negativ în răspândirea pestei porcine datorită problemei angajaților care nu respectă condițiile sanitar-veterinare și de aceea măsurile sanitar-veterinare trebuie adresate cu prioritate acestor categorii.

Continuarea pe RomâniaTV.net

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Un drum din Copou a fost blocat! Colaboratorii dezvoltatorului Lucian Caras au blocat strada Antonin Ciolan -FOTO

O stradă din zona Copou a fost blocată de un protest al unor firme care ...