Acasă » CULTURAL » Educatie » Emoţii mari, azi, pentru 5.000 de elevi ieşeni: începe „Bac-ul”

Emoţii mari, azi, pentru 5.000 de elevi ieşeni: începe „Bac-ul”

Astăzi are loc proba la Română, iar mâine şi poimâine celelalte probe. Zecep la sută din candidaţii de la Iaşi sunt absolvenţi din anii trecuţi.

De astăzi încep probele scrise la examenul de Bacalaureat, iar la nivelul judeţului Iaşi sunt înscrişi, în evidenţele Inspectoratului Şcolar Judeţean, 5.077 de candidaţi. Dintre aceştia, 4.643 sunt din seria curentă şi 434 din seriile anilor precedenţi.

În ceea ce priveşte pregătirea examenului, vor fi 18 centre de examinare unde tinerii se vor prezenta începând cu luni dimineaţa, cele mai multe dintre ele – 14, fiind în municipiul Iaşi, în timp ce 2 sunt în Paşcani, 1 în Hârlău şi 1 în Târgu-Frumos. Pentru corectarea tezelor au fost amenajate 3 centre de evaluare în municipiul Iaşi, fiind implicate, în tot ceea ce înseamnă bacalaureat, de la supraveghere la corectură, peste 1.500 de cadre didactice.

„Ca măsuri de adaptare la contextul pandemic şi la modul în care acesta a influenţat desfăşurarea activităţilor didactice, programele de examen au fost modificate. Înscrierile pentru acest examen au avut loc în perioada 23 – 27 mai, iar în perioada 6 – 15 iunie candidaţii au susţinut probele de verificare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi în limba maternă, a competenţelor digitale şi a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională”, au precizat reprezentanţii ISJ Iaşi.

Astăzi, 20 iunie, absolvenţii de liceu susţin proba de bacalaureat la limba şi literatura română, pe 21 iunie este programată proba obligatorie a profilului, iar pe 22 iunie se desfăşoară proba la alegere a profilului.

„Totodată, joi, 23 iunie 2022, 27 de elevi de la Colegiul «Mihai Eminescu» Iaşi şi 3 elevi de la Colegiul «Vasile Alecsandri» Iaşi vor susţine proba scrisă la disciplina non-lingvistică (DNL), studiată în limba franceză, din cadrul bacalaureatului pentru secţiile bilingve francofone”, au mai precizat reprezentanţii ISJ Iaşi.

Rezultatele vin pe 1 iulie

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 27 iunie (până la ora 12.00). Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12 – 18, inclusiv prin mijloace electronice, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie.

În ceea ce priveşte desfăşurarea propriu-zisă a unui examen, probele încep de la ora 9.00, accesul în săli este permis de la ora 8.30, iar proba va dura trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Examenul se va da doar în săli care sunt dotate cu camere funcţionale de supraveghere video şi audio, candidaţii vor scrie doar cu culoarea albastră, iar acolo unde se impune realizarea de scheme sau de desene, se va folosi creion negru.

În sălile de examen se intră fără ghiozdan, rucsac, sacoşă, poşetă etc., nefiind permisă nici aducerea manualelor, a dicţionarelor, notiţelor, însemnărilor sau orice alt mijloc electronic de calcul, stocare sau comunicare, fiind interzisă cu stricteţe utilizarea telefoanelor mobile. Pentru a promova bacalaureatul, un elev trebuie să obţină măcar nota 5 la fiecare dintre probe, şi măcar media 6.00 la probele scrise.
Citeste mai multe pe ziaruldeiasi.ro

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Cinci bombe de aruncător, proiectil, focoase și cartușe găsite în comuna Moțca

Pompierii pășcăneni au fost solicitați să intervină pe raza comunei Moțca, satul Boureni, pentru a ...