Dacă primești un apel de la un număr necunoscut sau dubios și te îngrijorează că ar putea fi o înșelătorie, fii atent la primele trei cifre ale numărului. Experții în securitate cibernetică spun că escrocii preferă să folosească unele coduri de zonă din patru state din SUA pentru a păcăli victimele.
Ads.
Cele mai frecvent utilizate coduri de zonă de către escroci, în 2024, sunt: 720 (Colorado), 272 (Pennsylvania), 959 (Connecticut) și 346 (Texas). Aceste prefixuri sunt adesea folosite pentru a păcăli victimele să răspundă, creând impresia că apelul provine dintr-o zonă de încredere. Fii precaut și verifică întotdeauna sursa apelurilor necunoscute înainte de a răspunde sau de a oferi informații personale.
Potrivit unui raport realizat de compania ReversePhone, citat de Daily Mail, escrocii folosesc o tehnică de „falsificare a numerelor” pentru a modifica informațiile de identificare ale apelantului, astfel încât să afișeze un număr cu un prefix intrigant sau de încredere. Acest truc îi determină pe destinatari să creadă că apelul provine dintr-o sursă legitimă. Drept urmare, mai multe state din SUA sunt afectate de un val de comunicații frauduloase.
Escrocheriile de sărbători: capcanele cu premii miraculoase
ReversePhone.com este o companie recent fondată (2024), cu sediul în New York City, specializată în oferirea de servicii care ajută utilizatorii să identifice apelanții necunoscuți și să se protejeze împotriva apelurilor de tip spam sau a tentativelor de înșelătorie. De asemenea, compania colaborează cu firme de securitate cibernetică, furnizând date despre tendințele de fraudă telefonică.
„Mulți escroci preferă să utilizeze prefixe telefonice din state dens populate pentru a crea o impresie de autenticitate și încredere”, au explicat reprezentanții ReversePhone.
Compania a identificat trei dintre cele mai frecvent utilizate numere în escrocherii: (763) 274-3899, (217) 402-1312 și (202) 456-1111.
„Această tehnică crește șansele ca victimele să răspundă apelului. De aceea, este recomandat să nu răspundeți apelurilor de la numere necunoscute”, au mai menționat reprezentanții ReversePhone.
Având în vedere că astfel de escrocherii pot apărea oriunde, inclusiv în România, specialiștii în securitate cibernetică recomandă să fii foarte atent atunci când primești apeluri necunoscute sau solicitări de informații personale. De asemenea, se poate întâmpla ca un apel să fie falsificat, iar tu să nu îți dai seama imediat de acest lucru, așa că este important să fii extrem de precaut înainte de a oferi date sensibile.
„Mi-au preluat controlul telefonului și mi-au transferat 20.000 de dolari din cont”
Cea mai frecventă reclamație raportată a fost legată de escrocheriile bancare, cu peste 1.370 de cazuri înregistrate în zonele cu cele mai utilizate prefixe, care implicau acordarea accesului la conturile bancare ale victimelor sau transferul de bani într-un alt cont.
Un utilizator a povestit că a primit un apel de la cineva care se prezenta drept reprezentant al unei prestigioase bănci americane (Capital One) și care îi solicita să verifice informațiile cardului de credit pentru afaceri. „După ce le-am oferit toate detaliile, au preluat controlul asupra telefonului meu pentru a obține codurile de verificare de la bănci. Apoi, folosind aceste coduri, s-au conectat la banca mea și au efectuat un transfer bancar de 20.000 de dolari din unul dintre conturi”, a povestit victima.
Continuarea pe Stiripesurse.ro