Acasă » IT / Stiinta » Eveniment important. Doi astronauți de la NASA vor decola spre ISS la bordul unei rachete SpaceX
nomad

Eveniment important. Doi astronauți de la NASA vor decola spre ISS la bordul unei rachete SpaceX

Lansarea are loc mâine, de la Centrul Spațial Kennedy, din Florida. Pentru prima oară în istoria explorării spațiale, doi astronauți sunt pe cale să călătorească în spațiu cu o rachetă construită de o firmă privată, SpaceX. Lansarea este programată pentru 30 mai, ora 19:22 GMT, de la Centrul Spațial Kennedy din Florida (a mai existat o tentativă de lansare miercuri, 27 mai, dar a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile). Până acum, SpaceX a reușit deja să trimită 21 de transporturi către Stația Spațială Internațională, iar acest lucru i-a convins pe oficialii NASA că este capabilă să trimită și echipaj uman către stație. Lansarea va fi transmisă în direct pe canalul de Youtube al NASA:

La rachetă nouă, costume noi

La bordul capsulei Crew Dragon se vor afla astronauții veterani Douglas G. Hurley și Robert L. Behnken. Propulsia este asigurată de o rachetă Falcon9, construită tot de SpaceX. Crew Dragon se va atașa la Stația Spațială Internațională și va rămîne acolo până pe 30 august, când este programată întoarcerea pe Pământ.
Crew Dragon a fost concepută să ofere condiții maxim de siguranță pasagerilor: astfel, în caz de pericol capsula se desprinde imediat de racheta purtătoare de combustibil și se îndepărtează de o posibilă explozie.
De asemenea capsula Crew Dragon 2 are pentru prima oară computere cu touchscreen – astronauții au fost foarte bucuroși să constate că au scăpat de puzderia de butoane si că pot controla totul de pe câteva ecrane de computere. O altă premieră o reprezintă și costumele spațiale, dezvoltate tot de SpaceX care sunt foarte moderne și care oferă astronauților o mobilitate mult mai bună decât până acum.

SpaceX a revoluționat transportul spațial

În 2002, când a fondat firma SpaceX, Elon Musk își propusese să demonstreze că se pot construi vehicule spațiale cu mult mai puțini bani decât se cheltuiau până atunci. Ideea era de a reduce costurile transportului spațial prin refolosirea rachetelor – în acest scop el a venit prima oară și cu ideea ca rachetele să aterizeze pe verticală la întoarcerea din spațiu.
NASA a abandonat în urmă cu 9 ani proiectele sale de transport spațial cu ajutorul navetelor, după o serie de eșecuri și din cauza costurilor ridicate și s-au bazat doar pe rachetele rusești pentru a ajunge pe Stația Spațială Internațională. Lansarea de sâmbătă va marca un moment important nu doar prin prisma faptului că e pentru prima oară când racheta construită de o firmă privată duce oameni în spațiu și fiindcă lansarea are loc după nouă ani din nou de pe sol american.

Elon Musk, miliardarul de geniu

Există o expresie americană care descrie cea mai dificilă activitate științifică: “rocket science’ adică știința rachetelor, arta care de a proiecta și construi vehicule care să părăsească pământul și să ajungă în spațiu. Mai sunt și alți miliardari care au ambiții în ceea ce privește spațiul, dar unul singur este calificat să și poată face lucruri în sensul ăsta – e vorba de Elon Musk. Cel mai bogat om din lume la momentul actual, Jeff Bezos, șeful Amazon, are un program spațial în care a băgat foarte mulți bani, Blue Origin, dar fără succesul SpaceX. Elon Musk e singurul miliardar cu diplomă de “rocket scientist”, el chiar participă activ la proiectarea și construcția vehiculelor spațiale de la SpaceX. De altfel, funcția sa oficială la SpaceX este “lead designer”, adică șeful echipei de proiectare de la SpaceX.

Un moment memorabil cei doi astronauți au fost transportați la rampa de lansare cu o mașină construită de o altă firmă a lui Elon Musk, Tesla. Mașina Model X a fost special modificată – costumele astronauților se cuplează la un sistem special de aer condiționat menit să asigure răcirea, atât de necesară în condițiile căldurii excesive din Florida.

G&B beton

About Redactia

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Verificare antispam *

x

Vezi și

Cum arată interiorul Crew Dragon, vehicolul spațial care i-a dus pe americani în Cosmos

Pentru super-misiunea spațială au fost îmbrăcați de un designer de la Hollywood și au luat ...