90 de români, majoritatea copii, și-au pierdut viața după ce au făcut pojar, în ultimii 10 ani. Aceasta este doar una dintre cele circa 20 de boli care pun viața în pericol, dar care pot fi prevenite prin vaccinare. Ministerul Sănătății și INSP vor derula o campanie de informare, în speranța că vor crește gradul de imunizare.
Ads.
Știrea că, la finalul lunii trecute, un copil din Statele Unite a murit din cauza rujeolei, o boală care poate fi prevenită prin vaccin, a făcut înconjurul planetei, zilele trecute, deoarece a fost primul deces al unui american, din această cauză, în ultimii 10 ani. Cu toate că și în țara noastră există vaccin contra rujeolei, 90 de români, majoritatea copii, și-au pierdut viața după ce au făcut pojar, în ultimii 10 ani. Iar rujeola este doar una dintre cele circa 20 de boli amenințătoare de viață ce pot fi prevenite prin vaccinare. Acesta este contextul în care Ministerul Sănătății și Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP) au decis să deruleze o campanie națională de informare a populației, denumită „Copil vaccinat: copil protejat!”.
Campania, care se va desfășura în perioada martie-aprilie, are scopul de a crește nivelul de conștientizare cu privire la importanța vaccinărilor de rutină și de a încuraja părinții să-și protejeze copiii împotriva bolilor mortale care pot fi prevenite prin vaccinare.
Concret, la nivel national, vor fi derulate: sesiuni educaţionale (seminare, ateliere de lucru interactive pentru părinţi, profesori și educatori), workshop-uri (sesiuni de lucru interactive ale profesioniştilor din sistemul educaţional şi din sistemul de sănătate pentru identificarea modalităţilor prin care părinţii pot să fie mai bine informaţi în ceea ce priveşte siguranţa şi eficacitatea vaccinării) și acţiuni la nivelul comunităţilor vulnerabile, cu implicarea asistenţilor medicali comunitari şi mediatorilor sanitari, mobilizarea de voluntari pentru distribuirea materialelor informative şi pentru a răspunde întrebărilor populaţiei.
Totodată, au fost realizate materiale informative și vor fi derulate programe la nivelul şcolilor cu implicarea părinţilor.
„Oamenii din comunităţi se pot implica activ în această campanie prin participarea la evenimentele locale care se vor organiza, prin distribuirea materialelor informative şi a informaţiilor primite şi prin încurajarea prietenilor şi a familiei de a-şi vaccina copiii”, conform INSP.
De ce este importantă vaccinarea?
Prin prevenirea răspândirii bolilor infecţioase, vaccinarea are un rol crucial în protejarea sănătăţii copiilor, spun specialiștii INSP, precizând că în fiecare an aceasta salvează milioane de vieţi şi protejează milioane de oameni de numeroase boli şi dizabilităţi.
„Atunci când o parte semnificativă a oamenilor este protejată prin vaccinare de apariţia bolii, apare fenomenul de «imunitate de grup», iar transmiterea bolii este încetinită, ajungând să fie protejate inclusiv persoanele care nu pot beneficia de vaccinare, de exemplu copiii cu vârste prea mici pentru a primi un anumit vaccin, nou-născuţii, persoane care suferă de anumite afecţiuni pentru care este contraindicată vaccinarea. Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai cost-eficiente modalităţi de a salva vieţi şi de a promova sănătatea şi bunăstarea pe tot parcursul vieţii”, au transmis, ieri, reprezentanții INSP.
Obiectivul vaccinărilor incluse în Calendarul Național de Vaccinare este de a proteja sănătatea populaţiei împotriva principalelor boli transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare.
„Aceste boli sunt: hepatita B, tuberculoza, tetanosul, difteria, tusea convulsivă, poliomielita, infecţiile cu Haemophilus influenzae tip B, infecţiile pneumococice, rujeola, rubeola şi oreionul”, precizează specialiștii INSP.
În prezent, circa 20 de boli amenințătoare de viață pot fi prevenite prin vaccinare, în fiecare an fiind salvate între 3 și 5 milioane de persoane, la nivel mondial, vieți care, altfel, ar fi fost pierdute în urma complicațiilor difteriei, tetanosului, pertussisului, rujeolei și gripei, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.
Mulți părinți refuză să-și imunizeze copiii cu vaccinurile de rutină
Cu toate că vaccinurile au o eficacitate dovedită – foarte multe dintre ele fiind utilizate de zeci de ani – și, alături de antibiotice, sunt considerate printre cele mai mari descoperiri pe care le-a făcut medicina până acum, deoarece salvează, în fiecare an, milioane de vieți, încrederea în vaccinuri și vaccinare este într-o scădere continuă în România în ultimul deceniu.
Chiar de dinainte de pandemie medicii atrăgeau atenția asupra faptului că tot mai mulți părinți nu mai vor să-și imunizeze copiii și că ratele tot mai mici de copii vaccinați riscă să ducă la apariția unor epidemii în rândul acestora. Ceea ce s-a și întâmplat în 2016, când în țara noastră a apărut o epidemie de rujeolă care a durat până la finalul anului 2019. Iar în cei peste trei ani s-au înregistrat peste 20.000 de cazuri și 64 de decese, marea majoritate a copiilor îmbolnăviți fiind nevaccinați.
Pe fondul unei încrederi deja scăzute în vaccinare, apariția pandemiei de COVID-19 și a vaccinurilor contra SARS-CoV-2 a dat apă la moară antivacciniștilor. Iar temerile multor oameni au crescut și pe fondul vaccinării cu seruri obținute în timp record, prin tehnologii noi, a lipsei educației medicale a populației, precum și a lipsei explicațiilor autorităților, informațiile pe acest subiect fiind sumare și neadaptate publicului.
Una dintre consecințe a fost că mulți părinți au început să refuze să-și imunizeze copiii cu vaccinurile de rutină, incluse în schema de vaccinare, iar la finalul anului 2023 Ministerul Sănătății a declarat o nouă epidemie de rujeolă.
26 de vieți pierdute din cauza pojarului, doar în ultimii 2 ani
După cum se poate vedea în graficul publicat de INSP (vezi Grafic 1), numărul de cazuri a crescut semnificativ în primele luni ale anului 2024 și a rămas destul de ridicat chiar și după luna august a anului trecut, când Ministerul Sănătății a anunțat încetarea epidemiei de rujeolă.
Potrivit specialiștilor în sănătate publică, încă 22 de persoane, majoritatea copii, și-au pierdut viața din cauza pojarului, doar în ultimii 2 ani, din cele peste 27.000 de îmbolnăviri.
„În România, în perioada 01.01.2023-31.12.2024 au fost notificate 27.234 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 22 de decese (5 în Municipiul București, 4 în județul Brașov, 3 în județul Giurgiu, 2 în județul Argeș, 2 în județul Iași, 1 în județul Mureș, 1 în județul Sibiu, 1 în județul Buzău, 1 în județul Constanța, 1 în județul Alba și 1 în județul Ialomița).
În luna decembrie 2024, au fost notificate 1.003 cazuri, cele mai multe dintre acestea provenind din județele Neamț (382), Suceava (94) și Constanța (75)”, precizează INSP.
Până la 1 martie 2025, numărul deceselor a ajuns la 26, potrivit ultimului raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Rujeola este o boală foarte contagioasă și poate afecta orice persoană, dar este prezentă cel mai frecvent la copii. Deși mulți cred că „se poate lua” prin atingerea erupției de pe piele, specialiștii spun că boala se transmite ușor atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută.
Rujeola poate îmbrăca forme severe de boală, poate duce la complicații severe, majoritatea deceselor fiind legate de aceste complicații, ce pot include: infecții ale urechii, pneumonie, encefalită, diaree severă, deshidratare și orbire.
„Orice persoană neimunizată (nevaccinată sau vaccinată, dar care nu a dezvoltat imunitate) se poate infecta. Copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei. Copiii cu malnutriție sau alte cauze ale unui sistem imunitar slab, au cel mai crescut risc de deces din cauza rujeolei”, potrivit specialiștilor.
În România, vaccinarea împotriva rujeolei se efectuează cu vaccin combinat ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) și, conform schemei prevăzute în Programul Național de Vaccinare(PNV), se fac două doze: prima la vârsta de 12 luni, iar cea de-a doua doză se administrează la vârsta de 5 ani.
„Vaccinul ROR este un vaccin combinat care asigură protecție împotriva a trei boli cu o singură înțepătură, având un istoric de siguranță excelent. Vaccinarea ROR nu crește riscul de a dezvolta autism”, subliniază INSP.
Continuarea pe Jurnalul.ro