Fermierii din Dâmboviţa cer urgent amplasarea sistemelor antigrindină după vijeliile devastatoare care au măturat mai multe zone, în perioada Paștelui. O furtună puternică, însoțită de grindină, a lovit mai multe localități de pe Valea Dâmboviței și din Prahova în ziua de Paște, cauzând pagube considerabile grădinilor și culturilor agricole, inclusiv celor de căpșuni și pomi fructiferi.
După vijelia devastatoare, agricultorii cer sisteme antigrindină. În demersul agricultorilor din Dâmbovița este alături și directorul Direcției Agricole, Vlad Pătrașcu, cel care sugerează că este nevoie urgentă în județ, de o astfel de tehnologie.
Cea mai gravă situație a fost înregistrată în comunele Voinești, Bărbulețu și Pietrari. În acest moment există șase unități de lansare rachete anti-grindină funcționale la nivelul întregii țări.
Acestea au fost aprobate în programul de realizare a sistemului național anti-grindină și de creșterea precipitaților pe perioada 2010-2024. Pentru a se înființa noi unități este nevoie de un alt program.
Cererile ar trebui să vină din partea Direcției Agricole a UAT-urilor afectate, dar și din partea agricultorilor și Asociaților Agricole. Fondurile necesare pentru realizarea unităților trebuie aprobate de Guvernul României și asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
O astfel de unitate de lansare costă între 1 și 2,4 milioane de lei și se face doar în urma unor studii de mediu. În sezonul 2023 de combatere căderilor de grindină, respectiv în perioada 15 aprilie, 15 octombrie, unitățile de combatere a căderilor de grindină au protejat o suprafață de aproximativ 2,3 milioane de hectare.
Sursa; Antena3.ro